Токио, Япония, 15 септември – Honda и McLaren обявиха официално решението си да прекратят партньорството си във Формула 1. Това ще се случи след края на сезон 2017 от шампионата. Партньорството започна от 2015 г. и ще продължи да бъде в сила през оставащите до финала състезания.

 

Такахиро Хачиго, президент и изпълнителен директор на Honda Motor Co., Ltd.:

„Жалко е, че пътищата ни с McLaren се разделят преди да сме изпълнили амбициите си. Взехме това решение с надеждата, че то е в името на доброто и за двете страни. От името на Honda бих искал да изразя искрената си благодарност към феновете, които подкрепяха отбора, както към пилотите, членовете на екипа и към всеки, споделил с нас както радостите, така и разочарованията от самото начало на завръщането ни във Формула 1 през 2015. Honda ще продължи да се състезава заедно с McLaren до самия край на сезон 2017, а след това ще продължи участието си във Ф1 и през 2018-а“ .

 

Шейх Мохамед бин Еса Ал Калифа, председател и шеф на изпълнителния комитет на McLaren Group:

„Honda е велика компания, която подобно на McLaren е във Формула 1, за да победи. Въпреки че партньорството ни не пожъна желания успех, това не омаловажава великата ни съвместна история, нито пък непрестанните ни усилия и стремеж към успеха. На този етап обаче в интерес и на двете страни е да продължим да преследваме състезателните си цели поотделно“ .

 

Зак Браун, изпълнителен директор на McLaren Technology Group:

„Никога не е имало никакво съмнение в отдадеността и енергията на Honda във Формула 1. Те са доказани победители и иноватори. Поради редица причини нашето партньорство не процъфтя така, както на всички ни се искаше. Това не е нито поради липса на желание за усилие от страна на Honda или на McLaren, но дойде време да продължим напред в различни посоки. Като част от това състезание, ние се надяваме да видим голямото име Honda отново на върха. Нашият спорт е по-добър, когато и те участват. Знам, че всички във Формула 1 споделят това мнение“.