Hitachi Automotive Systems, Ltd., и Honda Motor Co., Ltd., обявиха подписаното на 3 февруари съглашение за основаването на джойнт-венчър за разработването, производството и продажбите на двигатели за електрически автомобили.

Hitachi Automotive Systems започна да предлага електромотори за моторни превозни средства още през 1999 г. Компанията е снабдявала с тях голям брой японски и световни производители.

През същата година Honda лансира първия си хибриден автомобил, Insight, и оттогава се стреми към разширяването на електрическата си гама и подобряването на технологиите за нея.

Целта на сътрудничеството между двете компании е да се използва ноухауто на автомобилния производител и това на доставчика на агрегати и с помощта на тази синергия да се постигне икономическои технологично предимство.

Предвидено е централата на джойнт-венчъра да бъде в Япония, но той да разполага с подразделения в САЩ и в Китай, всяко от тях с производствени и търговски функции.

 

Паралелно с общите усилия, Hitachi Automotive Systems ще продължи да промотира и да снабдява и други автомобилни производители, докато Honda ще продължи да се фокусира върху глобалното промотиране на електромобилите с мотори от новосъздадената компания, както и с двигателите, произведени от самата автомобилна марка в Япония.

 

Останалите подробности от джойнт-венчъра са още в процес на договаряне между двата производителя. Ето още какво предвиждат бъдещите им планове:

 

Име на компанията

Предстои да бъде определено

Локация

2520 Takaba, Hitachinaka City, Ibaraki Prefecture

Представител

Предстои да бъде уточнен

Бизнес

Разработване, производство и продажби на двигатели за електрически автомобили

Капитал

5 милиарда йени

Планиране дата на основаване

юли 2017

Дялове на инвестицията:

 

Hitachi Automotive Systems, Ltd.

51%

Honda Motor Co., Ltd.

49%

Бъдещи планове:

Подписването на окончателния договор за създаването на джойнт венчъра е планирано за края на март 2017.