Honda Civic Type R TCR бе награден за TCR Модел на годината след зашеметяващия сезон 2019 в състезанията по целия свят. Титлата Модел на годината се присъжда от създателя на TCR WSC Group за най-успешния автомобил, състезаващ се в световен мащаб. Под внимание се взимат резултатите във всяка отделна серия, свързана с TCR, като се роят за точки за период от 12 месеца.

Civic Type R TCR има 14 спечелени основни първенства през 2019 г. и 65 победи в състезания. Автомобилът е базиран на серийния Civic Type R и изграден от дългогодишния технически партньор на Honda JAS Motorsport. Той постигна невероятен успех.

Серията от успехи започва с титлите при пилотите и отборите за Рене Мюник и ALL-INKL.COM Münnich Motorsport в сериите TCR на Близкия изток. Сезонът продължи с успех и титлите в Северна Америка, Европа, Азия и Океания.

Индивидуалните успехи включват осем победи в WTCR – FIA World Touring Car Cup за втория в сериите Естебан Гуерери, Нестор Гиролами и Тиаго Монтейро. Освен това португалецът Монтейро спечели  победа в TCR в 24 часа на Нюрбургринг, заедно с Маркус Йострайх, Седрик Тоц и Доминиг Фюгел за отбора Castrol Honda Racing.

Имаше победи в кръговете на Дайтона и Себринг от сериите IMSA Michelin Pilot Challenge за LA Honda World Racing. Мишел Халдер стана първата победителка в TCR Германия в женската надпревара и спечели Джуниър къп за сезона.

Настоящата Honda Civic Type R TCR дебютира на 24 часа в Дубай през 2018 г. и общо взе 17 основни титли и 110 състезателни победи.

Големите шампионатни победи през сезон 2019 за Honda Civic Type R TCR

TCR на Близкия Изток (пилоти)  – Рене Мюник

TCR на Близкия Изток (тимове) – ALL-INKL.COM Münnich Motorsport

Канадски шампионат за туристически автомобили – Гари Куок

TCR Китай (Производители) – Dongfeng Honda Racing Team

TCR Германска джуниър къп – Мишел Халдер

TCR Трофей на Източна Европа (тимове) – ASK Vesnic Racing

TCR Японски съботни серии (пилоти) – Мат Хоусън

TCR Японски съботни серии (Gentleman’s Cup – пилоти) – Юкинори Танигучи

TCR Япония (тимове) – KCMG

TCR Япония (производители) – Honda

TCR Иберико (отбори) – ALM Motorsport

Серии за издръжливост Южен Остров  Клас 2 (1 час) – Джордан Майкълс

Шампионат за издръжливост на Нова Зеландия Клас 2 (1 час)  – Джордан Майкълс

Шампионат за издръжливост на Нова Зеландия Клас 2 (3 часа) – Лочлейн Фицджералд-Симс/Мат Пени