Oracle Red Bull Racing, на който Honda е партньор, осигури втората си поредна титла при конструкторите във Формула 1. Това стана на Гран при на Япония, 17-ия кръг от шампионата. Успехът бе постигнат след блестяща победа на Макс Верстапен на пистата Сузука, която е собственост на Honda.

През сезон 2023, в допълнение към спечелването на шампионата на конструкторите, Oracle Red Bull Racing постави рекорда за серия от победи във Формула 1 – общо 15 последователни, от Гран при на Абу Даби през сезон 2022 до Гран при на Италия, 15-ия кръг от този сезон. Освен това, Макс Верстапен също постави рекорда на Формула 1 за последователни победи с безпрецедентните 10 поредни, от Гран при на Маями до Италия този сезон. В Япония Верстапен постигна 13-и успех за сезона и 47-и в кариерата си.

За сезон 2023, като партньор на отбора, Honda предоставя техническа поддръжка и си сътрудничи в маркетинговите дейности с Oracle Red Bull Racing и Scuderia AlphaTauri. Като част от техническата поддръжка, Honda Racing Corporation (HRC) произвежда и доставя всички компоненти на силовите агрегати (PU) с изключение на ESS (Energy Storage System – системата от батерии, която съхранява възстановената електрическа енергия) до Red Bull Powertrains (б.р. Red Bull Group е компания, която произвежда двигатели за Формула 1. За текущата версия на PU, PBPT отговаря за производството и експлоатацията на ESS).

Тъй като това отборно партньорство продължава до края на сезон 2025, Oracle Red Bull Racing и Scuderia AlphaTauri планират да се състезават във Формула 1 през следващите два сезона, използвайки машини, оборудвани с PU, за които Honda ще осигури техническа поддръжка.

Тошихиро Мибе, глобален главен изпълнителен директор на Honda сподели: „Бих искал да поздравя Oracle Red Bull Racing за спечелването на два поредни шампионата при конструкторите. Също така сме много щастливи, че отборът да спечели титлата на пистата Сузука, домашната писта на Honda. Като партньор на отбора, Honda ще продължи да предоставя пълната ни подкрепа за оставащите шест състезания от този сезон, както и за сезоните 2024 и 2025. Докато продължаваме да повишаваме културата на състезанията, ние ще продължим да усъвършенстваме натрупаните в най-престижните категории в моторните спортове технологии и ще поемем предизвикателства, за да станем най-добрите в света в това поприще.“

Коджи Ватанабе, президент на Honda Racing Corporation (HRC): „Поздравления за Oracle Red Bull Racing за спечелването на втората поредна титла в шампионата на конструкторите! За нас е голямо удоволствие да видим, че PU, вдъхновен от технологиите на Honda и HRC, допринесе за такова забележително постижение. Бих искал да изразя своята благодарност на членовете на HRC, членовете на екипа на Honda, участвали в проекта F1, както и на всички хора, включили се в производството на PU, в това число и нашите доставчици. HRC ще продължи да усъвършенства нашите технологии и ще бъде напълно ангажиран да продължи да предоставя техническа поддръжка както на Oracle Red Bull Racing, така и на Scuderia AlphaTauri”.