Макс Верстапен с Red Bull Racing финишира втори в Гран при на Испания, след като  водеше през по-голямата част от състезанието на пистата Каталуня край Барселона.  Три от четирите автомобила, задвижвани от Honda,  влязоха в зоната на точките на финала.

 

Red Bull Racing и Scuderia AlphaTauri стартираха на меките гуми и с двата си автомобила. Макс Верстапен направи блестящ старт от втора позиция, за да изпревари от вътрешната страна Люис Хамилтън, за да поведе в първия завой с късно спиране. Серхио Перес също направи добър старт, за да спечели две позиции в първата обиколка и от 8-и стана 6-и.

Пиер Гасли направи грешка и загуби стартовата позиция, като получи наказание от пет секунди. Имаше и по-лоши събития за AlphaTauri, тъй като Юки Цунода загуби налягане на горивото само седем обиколки след старта. Той спря на завой 10, а на пистата излезе кола за сигурност.

Макс успя да задържи Хамилтън след рестарта зад себе си по време на първата част на състезанието. Той удължи първия си стинт възможно най-дълго, за да избегне спиране в питстопа и влизане в трафика.

Пиер Гасли беше първият от останалите три автомобила, който спря на 18-та обиколка, като сложи гуми интермедия. Макс Верстапен го последва примера в 24-та обиколка. Бавната смяна на лявата задна гума леко го затрудни, но той запази преднината, тъй като Хамилтън не спря още четири обиколки – Мерцедесът премина на средна една обиколка, след като Серджо също спря до направи същото.

Статуквото остана известно време, като Макс задържа Хамилтън, докато Перес остана зад Даниел Рикардо на шесто място. Тогава, докато първите двама се движеха близо един до друг, Mercedes избраха стратегия с две спирания, докато Верстапен остана да се опитва да стигне до финала без нов пит стоп за стари гуми интермедия. Хамилтън се зае да навакса изоставането от 23 сек.

Перес се движеше зад Рикардо през по-голямата част от състезанието, но накрая го изпревари с брилянтна атака от външната страна на завой 1 в 46-та обиколка. Така си осигури 6-о място. Шарл Льоклер беше твърде далеч  напред, за да успее го хване. Две обиколки след изпреварването на Серхио, Пиер Гасли направи втори пит стоп за меки гуми и излезе извън точките. След това обаче, с няколко отлични бързи обиколки успя да изпревари колите пред него.

С останалите седем обиколки, Хамилтън с по-свежи гуми, успя да догони Верстапен и да го изпревари. Наложи се Red Bull да направят още един стоп са меки гуми. С тях Макс си осигури допълнителната точка за най-бързата обиколка.

Перес стана 5-и, за да добави още 10 точки към актива си, докато Гасли направи вълнуващо  шоу в последните обиколки. В 60-ата той направи зашеметяваща атака и задмина Кими Райконен и след това и Фернандо Алонсо една обиколка по-късно, за да влезе в зоната на точките – 10-и.