Кевин Бенавидес от Monster Energy Honda продължава битката за първо място в рали Дакар 2018. Той завърши втори, на 1:38 мин. след победителя, в 11-ия етап на състезанието от Белен до Фиамбала с дължина 280 км. С това постижение съкрати с 10 мин. изоставането си от лидера Матиас Валкнер. Австриецът караше внимателно и бе 5-и в етапа, на 11 мин. от Прайс. Лошата новина е, че заради травмата, получена в събота, 13 януари, от надпреварата отпадна фаворитът в екипа на Monster Energy Honda Хуан Бареда. Рики Брабек и Начо Норнехо са в топ 10.

Стартовият ред в етапа бе на базата на общите резултати на всички превозни средства от 10-ата отсечка. Това бе причина няколко коли и камиони да са сред мотоциклетите по трасето. Така се образува сериозен проблем за ездачите, които се бяха конфронтирани със силно разорани трасета. 11-ият етап се състоеше от общо 485 километра между Белен и Фиамбала, с 280 км специален етап, който минаваше през дълбоки и разбити сухи речни корита, а след първите участъци, сред пясък и дюни, които изискват сериозна навигация. С изчезването на дюните се връщаше към комбинация от бързи каменисти и разорани трасета, преди да се пристигне в бивака във Фиамбала.

Кевин Бенавидес стартира зад автомобилите и камионите, но започна атака, като се опита да намали част от изоставянето си от лидера в общото класиране. До края на деня състезателят от Салта бе на второ място, като стопи повече от 9 минути от преднината на Валкнер и намали дистанцията между двамата във временното време на 32 минути. Добре кара Рики Брабек, който завърши 4-и и се изкачи на 6-о място в генералното класиране. По подобен начин чилийския младок Хосе Игнасио Корнехо стана 10-и и мина на 9-о място в общото класиране.
В същото време един от големите претенденти за победата Хоан Бареда с Honda отпадна от състезанието. Допреди този етап той бе 2-и в общото класиране, на 39 мин зад Валкнер. След като претърпя няколко падания в по-ранните етапи на ралито, испанецът реши да се оттегли. Хуан започна ралито с наранена лява китка, преди да падне тежко на седмия етап Ла Пас – Уюни, където той контузи лявото си коляно. Въпреки болката, Бареда продължи на следващия ден, за да запази първото си място. По трасето на 10-ия етап Салта – Белен, на 98 км след старта, Бареда удари и главата си, спря и поиска медицинска помощ. След това той бе откаран в медицинския център във Фиамбала и организаторите на ралито потвърдиха, че той е аут от надпреварата. Така той се оттегля с 3 етапни победи тази година и 22 общо във всичките му стартове в Дакар. 

Днешният етап е първата част от втората маратонска фаза на състезанието за мотоциклети, което означава, че състезателите няма да имат право на външна помощ от механиците, а ще разчитат на собствените си сили. Останалите ще се движат директно от Белен до Чилесито. Керванът ще се отправи към Сан Хуан, за да изчака пристигането на ездачи, които ще трябва да преодолеят общо 723 километра, включително намален специален етап от 288 км и 426 километра секция за връзка, през каменисти местности и трудни за навигация зони.