– Предизвикателството – два дни шофиране в реалния свят и над 400 мили по британските пътища

 

– CR-V 1.6 I-DTEC взима първо място за "Най-добър процент подобрение" в икономията на гориво с изключителния среден разход от 84,34 MPG (мили с 1 галон – 4.5 литра) 

– Civic Tourer 1.6 I-DTEC печели първо място в своя клас Outright MPG, като и 3-о място в генералното класиране за подобряване на икономията на гориво

– 17-годишни състезатели направиха рекорд от невероятния среден разход – 93,81 MPG в Civic 1.6 I-DTEC, само няколко седмици след като са взели шофьорска книжка.

 

Трите отбора на Honda, които участваха тази година в надпреварата за икономия на гориво MPG Marathon, продължават твърдо традицията от успехи на марката, като взеха първо и трето място за "Най-добър процент подобрение" на икономия на гориво и най-добрата в класа MPG, докато тандем на 17-годишните участници записа невероятния среден разход от 93.81 MPG само няколко седмици след като взеха изпитите за шофиране.
Начело в класирането за Honda беше Пол Клифтън – транспортен кореспондент на ВВС за Южна Англия и бившия полицейски инспектор Шон Кронин. Техният CR-V 1.6 I-DTEC записа средно 84,34 MPG, което е 31.37% над цитираната икономия на гориво на автомобила, с което спечелиха първо място за "Най-добър процент подобрение".

На трето място в категорията бяха миналогодишните победители Фъргъл Макграт и Джулиан Уорън, които бяха подкрепени от колегите си Рик Роулс и Лорелай Уилямс. За пореден път екипът със Civic Tourer 1.6 I-DTEC достигна средно 90,46 MPG – 24.94% над цитираната икономия на гориво на Tourer. Отборът също спечели и първо място в клас Outright MPG на дизеловите  автомобили с емисии на CO2 100гр/км или повече.
Да не остане по-назад от "старите пушки", 17-годишният дует Елоиз Пйибоди-Ролф и Рори Кармайкъл станаха най-младите състезатели, като постигнаха невероятния среден разход от 93,81 MPG в Civic 1.6 I-DTEC, с което станаха 5-и в клас Outright MPG" и 6-и за процентно подобрение на разхода на гориво с 19.51%. Елоиз и Рори научилиза състезанието от The Under 17 Car Club – национална благотворителна организация за безопасността по пътищата, където Пол Клифтън и Шон Кронин са инструктори.
Надпреварата е организирана от списание Fleet World и е спонсорирана от Barclaycard Fuel+ в сътрудничество с TMC. MPG Marathonе с дължина 400 мили и има за цел да превърне в тест управлението на МПС в реалния свят. Този тест показва ползите за околната среда, както отражението върху джоба на обикновения водач, като се използват умни техники на шофиране. Тазгодишното събитие, спонсорирана от ALD Automotive, TRACKER и RAC Business, бе предизвикателство пред състезателите да открият най-ефективния маршрут между поставените контролно-пропускателни пунктове, като се вземат предвид възможните горещи точки за натоварване. Участващите 23 автомобилите са оборудвани с TRACKER, като така организаторите са знаели къде е всяка кола и доколко дълго те са пътували.
Работата на екипите Honda отново подчерта изключителната икономия на гориво, която може да постигне суперефективният двигател на Honda – 1.6 i-DTEC под строг контрол и независими тестове. И не е само това, тъй като победителите от миналогодишния MPG Marathon, през юни инженерите Фъргъл Макграт и Джулиан Уорън от Honda R & D, поставиха нов световен рекорд за икономия на гориво, който бе вписан в Книгата на Гинес. Зад волана на CivicTourer 1.6 I-DTEC двамата преминаха през всички 24 страни от ЕС, свързани със сухопътна граница, като изминаха 8387 мили само за 25 дни, средно с невероятния разход 100.31 MPG за цялото пътуване.