След дебюта на колата Honda Civic за Type R Challenge 2018 на автосалона в Женева, бързият хечбек направи нов рекорд за сериен автомобил с предни задвижващи колела с време 2:01.51 мин. Това стана на пистата Маникур във Франция. Зад волана на Type R бе пилотът в сериите WTCR Естебан Гуерери, който кара в Купата на ФИА World Touring Car автомобил Honda Civic TCR за Münnich Motorsport.
Пистата Маникур е с дължина 4,4 км и е смесица от остри обратни завои, секции с  високоскоростни шикани и дълги прави. Civic Type R е оборудван с 2.0-литров VTEC TURBO двигател с 320 к.с. и въртящ момент от 400 Нм. Мощта на колата помогна на Гуерери да използва характера на пистата. За високата скорост помогна и аеродинамичният пакет на автомобила, който е с най-добрият баланс между челно съпротивление и обтекаемост,  стабилност и притискане, нещо много важно за френската писта. В Civic Type R има режим +R, система с адаптивни амортисьори, които позволяват по твърдо и по сигурно поведение в завоите и по-добро управление.
Естебан Гуерери казваа: „Най-доброто в Type R е, че ви дава увереност. Тя е много отзивчива и осигурява добра обратна връзка. Хората наричат Type R  най-добрия хечбек и ние го доказахме. Истината е, че колата продължава да преминава прокарва границите на това, което е възможно от автомобил със задвижване на предните колела. Най-важното е, че можем да използваме режим +R на пистата, а след това да преминем в режим Comfort и да се приберем вкъщи.“
След този първи успех в Type R Challenge 2018, ще видим в отбора на Honda и други звезди на пистата, които ще се пробват да подобрят рекорда за сериен автомобил в предно задвижване на легендарни европейски писти. Това ще го правят със серийната спецификация за Honda Civic Type R. Същото предизвикателство през 2016 г. Honda постави рекорди на Ещорил, Хунгароринг, Силвърстоун и Спа Франкоршамп, но с предишната генерация на Civic Type R. За 2018 г. първия рекорд бе на Маникур, а след това Honda ще стартира на още четири писти.

Естебан Гуерери в Type R Challenge 2018 на Маникур

Пилотите, които ще видим на другите писти на Type R Challenge 2018 са все звезди, включително и бившия световен шампион във Формула 1, а сега пилот на NSX Super GT Дженсън Бътън (Великобритания), пилотът от WTCR Тиаго Монтейро (Португалия), звездата от NSX Super GT Бертран Багет (Белгия) и легендата на BTCC Мат Нийл (Великобритания).


Най-доброто постижение на Маникур е вторият рекорд за обиколка, поставен от новия Honda Civic Type R. През април 2017 г. серийният автомобил стана най-бързият модел със предно предаване на Нюрбургринг Нордшлайфе, наричан „Зеленият ад“ с постижение 7: 43.8 сек.