На пистата „Рикордо Тормо“ във Валенсия завършиха двудневните официални тестове за пилотите от MotoGР. С тези изпитания на практика започна новия сезон 2016 г. в мотоциклетната Гран При. И в двата дни най-бърз бе Марк Маркес от екипа на Repsol Honda.

Всички пилоти тестваха новите гуми Michelin, с които ще стартират през следващия сезон.  Френската фирма замества Bridgestone като ексклузивен доставчик. Honda, включително и с Дани Педроса, пробваха досегашния мотоциклет RC213V. И в двата дни обаче, в края на тестовите сесии, Honda, а също и другите заводски отбори, изпробваха прототипите за 2016 г.

В първия ден Маркес даде 1:31,551, а във втория бе по-бърз – 1:31,060. Маркес обаче и в двата дни катастрофира, като причината бе една и съща – загуба на контрол над предницата на мотоциклета. Дани Педроса също подобри времето си, като остана трети, на 0,120 сек. Шести стана сателитния пилот Кал Кръчлоу от екипа на LCR Honda на 0,434 сек. Въпреки проблемите, които имаха с предната гума на машините, всички пилоти подобриха времената си от първия ден. Според Педроса, трябва още да се работи и по предната гума, и по твърдия вариант на гумите за догодина. Нито един не се оплака от сцеплението на задната гума. Първите 14 в класирането бяха събрани в една секунда.

В края на месеца много от отборите ще направят и частни тестове на пистите Херес и Сепанг.