Тазгодишното издание на рали Дакар 2016 започна с 11 км пролог от Буенос Айрес до първия бивак в Росарио. Заводският отбор на Honda – Team HRC започна участието си.

С новата версия заводски машини за 2016 г. – CRF450 RALLY стартираха Хоан Бареда Борт, вторият от миналата година Пауло Гонсалвеш, младокът Мишел Метж, Паоло Чеки и Рики Брадек. Team HRC ще се бори за първата победа в Дакар от 27 години насам. Последно машина на Honda е печелила Париж Дакар през 1988 г.

Прологът при мотоциклетистите спечели Хоан Бареда Борт с Honda, който даде равно време 6:27 мин. с Рубен Фариа. Трети, на 3 сек. е Еледер Родригес, следван от французина Адриен ван Беверен, на 4 сек. Пети е Мишел Метж с Honda на 8 сек., а след него е Кевин Беванидес (Аржентина), също с Honda.

Състезанието: тежък инцидент при автомобилите. По време на пролога, колата на китайката Го Мейлин се вряза в публиката. Прологът беше прекъснат, тъй като 8 зрители са пострадали. Проблеми имаше и с първия етап от бивака в Росарио до Вила Карлос Пас, който трябваше да бъде с дължина 258 км за автомобили и камиони, а  227 км за мотоциклети и АТV-та. Той бе отменен. Директорът на рали Дакар 2016 Етиен Лавин обяви, че първият етап от надпреварата е отменен, тъй като хеликоптерите и самолетите, които гарантират безопасността на участниците в колоната, не са могли да излетят заради лошите атмосферни условия над специалния етап – проливен дъжд и лоша видимост. Лавин уточни, че заради дъжд няма да отменят етап за участниците, но от гледна точка на сигурността на колоната, осигурена от хеликоптери и самолети, това е наложително.