Когато започне да се стъмва по-рано и пътищата замръзват, рискът от инциденти на пътя драстично се увеличава. Въпреки че автомобилите Honda са всепризнати със своята надеждност,  дори и най-добрите се нуждаят от повече внимание и грижи през зимния сезон. Затова си позволяваме да публикува някои ценни съвети, с които се надяваме да ви бъдем полезни.
 

Добра видимост

Досадно е всяка сутрин да размразявате предното стъкло и да стържете леда с кредитна карта. Ако все още не разполагате  със стъргалка за лед, препоръчваме да се сдобиете с такава, както и с размразяващ аерозол. Каквото и да предприемете обаче, в никакъв случай не изливайте вряла вода върху стъклото – така ще увредите гумените уплътнения, боята и дори можете да го пукнете. За да го предпазите от последващо замръзване, уверете се, че течността ви за чистачки е смесена с някакъв измиващ флуид.

Дръжте резервоара пълен

Внезапният снеговалеж и инцидентите могат да доведат до непредвидени закъснения. Не се оставяйте да зъзнете в трафика, защото не сте заредили достатъчно гориво. Вместо това тръгвайте винаги с пълен резервоар, защото не знаете колко време ще ви се наложи да чакате в задръстване.

Бъдете подготвени

Бъдете винаги подготвени. Всяка непредвидена ситуация ще по-малко стресираща, ако имате някои основни принадлежности под ръка – комплект помощни кабели, лопата и фенер могат да обърнат нещата във ваша полза на мига. Застуди ли се, дръжте в автомобила одеало, дебели зимни дрехи и топла напитка в термус, които ще ви свършат отлична работа в случай на спешност. Парче шоколад също никога не е излишно. Дори две. В случая с него в пълна сила важи правилото на Пух – „Колкото повече, толкова повече“.

Регулирайте светлините

Преди да потеглите, убедете се, че всичките ви светлини работят. Но не забравяйте, че по-високата им яркост и позиция ще заслепят шофьорите отсреща, а това автоматично увеличава вероятността от инцидент. Регулирайте правилно височината на фаровете и се старайте да гасите дългите свитлини винаги, когато видите насрещно движение. За щастие по-високите нива на оборудване на Honda CR-V правят това автоматично вместо вас. Невероятно удобство.

Маслото

Често специалистите препоръчват през зимата да се използва масло с по-нисък вискозитет, което било по-добре за вашия двигател. В миналото маслата се сгъстяваха от студа, което означаваше автоматично повече работа за акумулатора, но това отдавна вече не е така. Иновациите в маслата и в технологиите за двигателите изпратиха сезонната смяна на маслото в миналото. Така че, колкото по-дълго се придържате към препоръчаното от производителя масло, толкова по-добре за вас и автомобила ви. За да откриете кое е то, просто се консултирайте с наръчника за колата ви, или попитайте вашия дилър.

Проверете грайфера на гумите си

Това е задължително, особено при заледени пътища, защото ще ви е необходимо максимално добро сцепление. Проверете дали дълбочината на грайфера е минимум 1,6 мм – всяка по-ниска стойност през този сезон е наказуема. Очевидно е, че по-дълбокият прорез ви пази по-добре от лед и сняг. Това е най-важното, за което трябва да се погрижите.

Можете да се запознаете с нашите предложения за зимни гуми тук!

Не се предоверявайте на електрониката

Съвременните автомобили разполагат с редица асистенти и системи, подпомагащи шофьора. Това важи с особена сила за нашите автомобили. Колкото и да са надеждни те, никоя техника не е по-силна от елементарните физични закони. За да не попадате в неприятни ситуации, просто при сняг ускорявайте по-плавно. Ако прогнозите за времето са обезпокоително лоши, пътувайте само в краен случай.

Добро измиване

Доброто измиване и пастирането ще предпазят каросерията от кал, сняг и сол. Не само ще е по-лесно да почиствате автомобила от тях в последствие, но и ще е по-трудно частиците да полепват по него. Предварителното смазване на ключалките ще ви спаси от зъзнене около колата в ледовито утро.

Това е от нас и безаварийно шофиране при зимни условия и весели празници!