В навечерието на Новата година ще се обърнем към мъдростта на Соичиро Хонда и ще ви разкажем една поучителна история за това как силата на мечтите и любовта създават чудеса и поставят началото на една красива история…

Годината e 1946-а и тя е изключително тежка за Япония. Икономиката на страната е в колапс. Империята е руини. Ситуацията е аналогична и за населението. Г-жа Сачи Хонда знае, че семейството й зависи от нея. Особено 5-годишният й син. Всеки ден тя обикаля да търси храна за детето си в родния си град Хамамацу и всеки ден тя се завръща крайно изтощена. Нейното превозно средство тогава е един стар и разнебитен велосипед.

Японците казват, че мечтите и реалността са неразривно свързани. Но за г-н Хонда те не са бягство от реалността, а желание да я промени към по-добро завинаги. Той току-що е продал бизнеса си – фабрика за сегменти – и умува с какво да се захване и да продължи напред.

С малко изобретателност г-н Хонда прави от малката си идея голяма. Той превръща комбинацията от непотребен двубутален 50-кубиков армейски генератор, семейния велосипед и бутилката за вода на Сачи в моторизирано двуколесно, което подарява на съпругата си. Нарича го “Bata Bata Bike” заради звука, който е издавал двигателят, докато тя карала моторизирания велосипед.

Така без сам да осъзнава, г-н Хонда създава първата Honda в историята, Honda Type A, продукт, довел години по-късно до основаването на Honda Motor Co., Ltd.

Времената са изключително тежки за следвоенна Япония. Но благодарение на обичта на един предан съпруг, старо шише за топла вода и малко въображение, за едно семейство те стават по-леки.

„Всички ние имаме само едно бъдеще, и то ще бъде сътворено от мечтите ни, но само ако имаме куража да предизвикаме конвенционалните решения” винаги е казвал Соичиро Хонда.

Пожелаваме ви през новата 2017-а година да не спирате да мечтаете!