Отборът на Honda WorldSBK приключи успешно двудневните частни тестове на пистата Лаузицринг в Германия. Двамата пилоти от световния шампионат на Супербайк Ники Хейдън и Михаел ван дер Марк, както и пилота в световния шампионат на Суперспорт – американецът Джей. Пи. Джейкбсън работиха за базирания в Холандия тим. Те се подготвят за състезанието в германия от WSBK, което ще бъде от 16 до 18 септември на същата писта.

За разлика от съотборника си, Хейдън никога не беше карал на Лаузицринг и трабваше да опознава тепърва пистата с дължина 4.255 км, а едва след това да обърне цялото си внимание към настройката на мотоциклета. Въпреки предишния си опит на това трасе в клас 125 куб. см, Михаел ван дер Марк трябваше също да учи поведението на Лаузицринг на далеч по-мощния мотоциклет 1000-кубиков Honda CBR1000RR Fireblade SP.
Пилотите имаха достатъчно време на разположение – шест 40-минутни сесии на ден за общо осем часа време на пистата. Всеки пилот направи повече от 190 обиколки в течение на два дни, като правеше нови настройки и компоненти за своите мотори.

Джейкъбсън също премина към добре познатата му машина Honda CBR600RR, след като стартира като съотборниците от Супербайк си в тазгодишното издание на 8-те часа на Сузука. Джейкъбсън е на 3-о място в шампионата WorldSSP, но работи неуморно с екипа му, за да бъде готов за оставащите решителни състезания за 2016 г.