Успешно завърши вторият старт от световния шампионат в клас Супербайк за пилота на Honda Михаел ван дер Марк. Той стартира от първа позиция, стана трети в първото и 4-и във второто състезание на пистата Чанг в Бурирам, Тайланд.

С време 1:33,452 Михаел ван дер Марк спечели първата си полпозишън в кариерата си на пилот от WorldSBK. Тя е и първата за холандски пилот в историята на шампионата. До сега пилоти от 14 различни страни са стартирали от първа позиция. Ван дер Марк бе с две десети по-бърз от двамата пилоти на Kawasaki Джонатан Риа и Том Сайкс, които дадоха абсолютно равни времена – 1:33,671. Това бе първата полпозишън за Honda от Имола през 2014 г., когато най-бърз на квалификацията бе Джонатан Риа.

В първото състезание Ван дер Марк поведе, но бе изпреварен от Риа и Сайкс, които финишираха в този ред. За пилотът на Honda остана третото място на подиума като за момента имаше 100% рекорд за сезон 2016 – трети подиум от 3 възможни. Той е едва третият пилот на Honda с това постижение след Фред Меркел през 1990 г. и Джеймс Тозлънд през 2007 г. Абсолютен рекордьор за всички времена обаче е Колин Едуардс с 25 подиума от 26 възможни през 2002, след като започна сезона с 4-о място във Валенсия със своя Honda VTR 1000. Съотборникът на Ван дер Марк – световният шампион в MotoGP за 2006 г. Ники Хейдън, получи технически проблем в първата надпревара и отпадна на 11-ата обиколка.

Във втората надпревара победата бе за Сайкс, следван от Риа и Час Дейвис. Ван дер Марк отново бе на първа позиция, но още на първата обиколка между пилота на Honda и Час Дейвис имаше контакт. Това разстрои ритъма на двамата, Ван дер Марк бе изпреварен от Сайкс, Риа и Дейвис, които започнаха битка за победата и за местата на подиума. Холандецът се задоволи с 4-ото място и за първи път през този сезон изпусна подиума. Съотборникът му в Honda Ники Хейдън стана 5-и. Така двете машини Fireblade влязоха в топ 5.

След три победи Риа води в класирането с 95 т., а съотборникът му Сакс е с 66. Ван дер Марк е 3-и с 65, следван от Дейвис с 55.