След тестовете на Херес в най-малкия клас – Moto3, в устата на всички имаше само едно име – Фабио Куартараро. Пилотът на Honda от екипа на тим Estrella Galicia 0,0 Racing, вече бе обявен като следващия Марк Маркес.

Дали е така? 15-годишният френски пилот бе не само по-бърз от всеки друг в падока на Moto3, но и завъртя най-бързата обиколка, правена някога с мотоциклет от този клас (Moto3) по време на предсезонен тест. Не е никак зле, при положение, че това е първото му каране на 250-кубиковата машина на Honda на испанското трасе и то срещу пилоти, които са по-възрастни и по-опитни от него.

Кое е това ново момче? Той вече успя да счупи някои от рекордите на Маркес и вдигна такъв шум, че шефовете на сериите трябваше да променят правилата на шампионата в Moto3. Там не е позволено да се състезават пилоти по-малки от 16 години. Сега обаче ръководното тяло му позволи да кара още в първите стартове, за да има пълен шампионат, въпреки че рождениият му ден е на 20 април.

За първи път Фабио се качва на мотоциклет на 4 години и се премества в Испания, за да започне състезателна кариера на 7. Досега той е успял да спечели пет титли в осем шампионата и никога не е бил извън топ 3 в края на сезона. Затова не му отне много време, за да спечели прякора си El Diablo (дявол) от неговите колеги – млади пилоти, когато опита да спечели две поредни титли в испанския шампионат в клас 80 куб. см и Pre Moto3 сериите, преди да отиде да кара в невероятната конкуренция на шампионата FIM CEV Repsol Moto3 през 2013 г.

Той бе претендент за титлата и я взе в дебютния си сезон с Wild Wolf Racing, преди да премине в сегашния си тим Estrella Galicia 0,0 Racing и да повтори успеха си през 2014 г., като постигна 9 победи от 11 старта. Още по-впечатляващо е, че той никога не е завършвал състезание извън подиума, спечели короната два кръга преди края, и то с разлика от над 120 точки. Тази година той направи стъпка нагоре към световния шампионат в Moto3 и са в един и същи тим със съотборника си от миналата година и втори в CEV Repsol Хорхе Наваро.

Дали тези постижения идват само от невероятния му талант? Според неговия екип – да. Но да се каже, че това е единствената причина да е толкова бърз, биха му направили лоша услуга. Те твърдят, че успехът му се дължи на неговата невероятна работоспособност, на желанието му да се учи и на неговия стремеж към съвършенство във всеки един момент. Главният му механик Давид Кабау казва, че това не са само усилията, които Куартараро дава, когато е на пистата. Той има изтощителен тренировъчен режим извън трасето, който включва каяк, планинско катерене, каране на мотокрос и разбира се обичайните фитнес занимания. Освен това, той прекарва доста от времето си, когато не тренира, заедно със своите механици, като заедно се опитват да направят дори едно подобрение по мотоциклета, без значение колко е незначително.

До първия старт под светлините на Катар на 29 март остава малко време. Дали френският вундеркинд ще може да доминирасъс своята Honda, ще разберем тогава. Преди това има още една сесия на Херес. Хората могат да продължат да смятат Фабио за новия си герой, за втория Маркес и за бъдещ световен шампион.