Австралийският пилот Кейси Стонър ще се върне на пистата още тази година. Двукратният световен шампион се оттегли от състезанията през 2012 г., но сега ще стартира в една от най-авторитетните надпревари за издръжливост – 8-те часа на Сузука.

Стонър ще кара за екипа MuSASHi RT HARC-PRO с мотоциклет Honda. Състезанието е на 26 юли и в екипа са трима пилоти. Задено с Кейси ще карат холандецът Михаел ван дер Марк и тестовият пилот на HRC Такуми Такахаши. В пет поредни години Honda печели в това състезание на Сузука и сега амбициите са да постигнат нов 6-и успех. Стонър тества на Сузука CBR1000RR през януари и след това на Сепанг. Той се изказа доста ласкаво за работата на японските инженери. Сега ще има нови два теста на австралиеца с машина на Honda – 7-8 и 14-15 юли.

Стонър сподели: "Когато карах мотоциклет на Сепанг преди два месеца, аз обсъдих с Honda възможността да участвам в 8-те часа на Сузука. В това състезание винаги съм искал да стартирам, но не можех да си го поздволя, защото графикът ми в MotoGP бе много натоварен. Затова наистина очаквам с нетърпение старта ми в това събитие. Мотоциклетът за тази надпревара много се отличава от този за MotoGP. За мен това ще бъде ново предизвикателство и възможност да пробвам нещо ново. Впечатлен съм от Михаел ван дер Марк през този сезон, а пък Такуми Такахаши има голям опит с този мотоциклет. Затова искам да чуя коментарите им и да пробваме машината при подготовката ни за старта на Сузука. Сега трябва да се концентрирам върху тренировките, за да се подготвя за изпитанието."