Щофел Вандоорн ще бъде титуляр в екипа на McLaren Honda през сезон 2017 и ще бъде на мястото на Дженсън Бътън. Самият Бътън не напуска екипа и може да се върне на титулярна позиция през 2018 г. Това обявиха от тима на пистата Монца преди Гран При на Италия. На пресконференцията присъстваха Рон Денис и шампионът от 2009 г., за който това е 17-и сезон във Формула 1, като последните 7 са в Уокинг.

След дълги разговори на Спа и след това по телефона през цялата лятна пауза Дженсън и Денис стигнали до контракта, който е нещо иновативно във Формула 1 по думите на Рон Денис. Двамата обявиха, че Бътън ще остане на разположение на отбора и ще работи в симулатора и със спонсорите, както и в подготовката на самите състезания, като например ще прави избор на настройки и ще бъде готов да замени всеки от двамата пилоти, ако това се наложи. Според Денис реално съществува и опция Дженсън да се върне титуляр в тима през 2018 г., когато изтече договорът на Фернандо Алонсо, който стоеше днес в моторхоума на екипа в малко странно настроение, видимо малко разочарован, че си тръгва най-добрият му съотборник, както испанецът описа Бътън.

Дженсън каза, че не мисли как за последен път ще се състезава на Сузука, на Сепанг и в другите оставащи стартове. Рон Денис у на мнение, че сега пилотът ще е още по-освободен и по-силен в последните си състезания. Вандоорн обаче е изпълнен с ентусиазъм и свежа сила, от които в тима трябва да се възползват. Бътън вероятно ще е свободен да се състезава в някои други серии, но при всички случаи има договор с McLaren Honda. Той отбеляза още, че се чувства в отлично физическо състояние и начин на живот, като не би искал да го замени, така че ще остане в шампионата.