На българският пазар първоначално ще дебютира във версия пълен хибрид e:HEV

Шестата генерация на Honda CR-V идва с подобрения във всяко отношение и предла съвършено съчетание от динамика, практичност и елегантност. Флагманският SUV в гамата на Honda се предлага като пълен хибрид (e:HEV) във варианти с предно предаване и 4х4, както и като Plug-in хибрид (e:PHEV) с предно. CR-V е първият европейски автомобил на Honda, обзаведен с обогатения пакет от асистенти и системи за безопасност, обединени по името Honda SENSING 360. На българския пазар първоначално ще дебютира версията e:HEV.

Познатата досега пълна хибридна система на Honda e подобрена, батерията е с по-компактни размери, двигателят – по-ефективен, а новата технология e:PHEV осигурява елекритечски пробег до 82 км благодарение на по-големия си пакет от високоволтови батерии.

Напълно новият CR-V запазва досегашния си силует, но с променен дизайн. Предницата е по-агресивна, но същевременно стилна, с широки отвори на радиаторната решетката, която е видимо различна за двете версии. Вертикалните стоп-светлини и мигачи отзад с LED лампи създават напълно нов светлинен подпис. С по-дългата си колесна база и по-широката си стойка, CR-V предлага вътрешно пространство, сравнимо с това на автомобилите от D-сегмента на категорията SUV. По-големите пропорции на модела също осигуряват повече пространство за краката на пътниците от втория ред, но и повече място за багаж. Освен това подобряват и цялостната стабилност на автомобила.

Honda CR-V e:HEV

Пълен хибрид и Plug-in хибрид

Наред с традиционното и познато ни от предишното поколение на модела хибридно задвижване, Honda вече предлага и Plug-in вариант.

Двигателят с вътрешно горене и в двете версии е бензинов, 2,0-литров, 4-цилиндров с директно впръскване по цикъл на Atkinson. В силовия агрегат са направени подобрения. Те включват горивна система с многостепенно директно впръскване под високо налягане, високоефективен катализатор, активиран при ниски температури, напълно уретанов капак на двигателя, отлична шумоизолация и др.

Honda CR-V e:PHEV

Версията e:HEV

Версията e:HEV е с познатата ни и многократно награждавана хибридна система на Honda, съчетаваща бензиновия ДВГ с два електромотора и автоматична трансмисия. Обновеният задвижващ електромотор и генераторът позволяват увеличение на въртящия момент от 6,5% до 335 Нм. Досегашните обороти на двигателя също са нарастнали и сега диапазонът им е между 1500 и 14 500 об/мин, а резултатът от това е по-висока със 7% макс. скорост.

Промените в настройките на трансмисията включват второ предавателно отношение, когато двигателят е свързан директно към колелата. Друго подобрение към хибридната задвижваща система се изразява в смалените размери на блока за управление на захранването (Power Control Unit – PCU) и на интелигентния блок на захранването (Intelligent Power Unit – IPU).

Увеличението на мощността в сравнение с предишното поколение на CR-V е равносилно на по-уверено ускоряване и по-бърза реакция при натискане на педала. От 0-100 км/ч вариантът с предно предаване ускорява за 9,0 сек, а този с четири задвижващи колела – за 9,4 сек, преди да достигнат максималните си скорости от 194 км/ч и 187 км/ч съответно.

Освен с по-добрата динамика новото издание на системата e:HEV се отличава и с повишени нива енергийна ефективност и намалени вредни емисии. В комбиниран цикъл стойността им е малко под 134 г/км, а разходът – едва 5,9 л/100 км за версиите с предно предаван и съответно 151 г/км и 6,7 л/100 км за вариантите с четири задвижващи колела.

CR-V e:HEV Advance

Версията e:PHEV

Разработена на основата на доказалата се вече система e:HEV за самозареждащи се хибриди, батерията на e:PHEV е с по-голям капацитет (17,7 кВтч) и с олекотно вградено зарядно. Това увеличено електрическо подпомагане означава, че двигателят може да работи на по-ниски обороти и доста по-безшумно и икономично. Високоволтовата батерия позволява и пробег от 82 км само в електрически режим. Съответно стойностите са вече 18 г/км вредни емисии и разход от едва 0,8 л/100 км при напълно заредена батерия. При пълен спад на заряда ѝ тези стойности ще се увеличат, тъй като в този случай автомобилът се превръща в традиционен хибрид, сравним с варианта e:HEV с предно предаване.

Портът за зареждане е разположен от ляво, над предния ляв калник се отваря с едно натискане на капачето му. При системата e:PHEV блокът за управление на зареждането е свързан с нагревателя на батерията и това е чудесно решение при студено време с минусови температури. Когато температурата на високоволтовата батерия е 25 градуса, новият CR-V постига 100-процентов заряд само за 2,5 часа, благодарение на мощността на зарядното устройство от 6,8 кВт.

Като част от свързаните услуги за системата e:PHEV потребителите могат предварително да планират зареждането да се случва в най-удобното време и при най-изгодни цени на електричеството. Освен това имат възможност за предварителна настройка на желаната температура.

Honda CR-V  e:PHEV Advance Tech

 

Още по-големи комфорт и безопасност

Това е най-безопасният CR-V благодарение на новата конструкция на каросерията и подобрените технологии. Шестото поколение на модела е първият автомобил с Honda SENSING 360, пакет от асистенти и системи, действащи в радиус от 360 градуса. Това е част от стратегията на японския производител за нулева смъртност с при катастрофа с автомобил от марката.

Версията e:PHEV разполага с допълнителна напречна греда на пода за повишена защита на интелигентния блок на захранването (IPU) и пътниците в случай на страничен удар. Въздушните възглавници са общо 11 на брой, в това число и предна централна, която защитава пътника и шофьора при евентуален удар между телата им. Налична е още една нова за коленете в зоната на предните две седалки.

Honda SENSING 360

Honda SENSING 360 включва предна камера със 100-градусов обзор, милиметров радар и четири ъглови радара, за да предложи пълен 360-градусов обзор около автомобила. Благодарение на това CR-V идентифицира пътни линии, мотоциклети, велосипедисти и други превозни средства.

За първи път Honda въвежда в свой модел сигнализация за страничен трафик отпред, която информира шофьора за наличието на други превозни средства от ляво и от дясно при потегляне след спиране или при движение с ниска скорост.

Подобрена система за разпознаване на пътни знаци ги открива и ги показва на инструменталния панел зад волана, както и на хедъп дисплея. Тя е свързана с адаптивния автопилот, за да предложи регулиране на скоростта с едно докосване. За първи път в европейски модел системата ще показва знаците предварително, например „предстоящ знак стоп“.

Асистентът за предотвратяване на удар при смяна на пътната лента също е незаменим помощник на шофьора. Спирачната система за предотвратяване на ПТП кара автомобила да спре в случай на опасност от неизбежен челен удар. Първо известява със звуков сигнал, а след това активира автоматично спирачките.

Новост при модела е и асистентът при задръствания, който снема натоварването от шофьора при движение с ниска скорост в интензивен трафик, като запазва дистанцията от предностоящия автомобил и коригира волана, за да остане CR-V в лентата си. Когато трафикът намалее, системата незабележимо превключва към асистент за спазване на пътната лента. Новост при модела е и автономното паркиране. Този „паркинг пилот“ функционира съвместно със звуковия радар и системата от камери с няколко перспективи. Открива място за паркиране, дори в случай, че то не е обозначено с маркировка. След като шофьорът избере подходящата локация, системата поема контрола върху педалите за газта и спирачките, волана и селектора на трансмисията, за да паркира или извади автомобила. Активира се с три лесни стъпки от специален превключвател и сензорен бутон от екрана.

2023 Honda CR-V

Първокласен интериор и водещо в класа пространство

Отпред ни посреща изчистено, ниско разположено арматурно табло с вентилационен отвор по пълната широчина, централно монтиран 9,0-инчов екран на инфоразвлекателната система и 10.2” мултиинформационен дисплей зад волана. Всяка от версиите е с индивидуална стилиска на интериора, като Plug-in хибридът е с ексклузивно спортно оформление на металния панел с декорация тип „пчелна пита“. Коженият салон е комбинация от естествена и висококачествена еко-кожа. Стандартното оборудване е повече от богато, като предните седалки са с отопление, а при по-високото ниво Advance – и с вентилация. На задния ред седалки е постигнато пространство, достойно за SUV от сегмент D, като мястото за краката е с 16 мм повече спрямо предишния модел.

CR-V предлага едно от най-големите товарни пространства в класа си – 587 л за версията e:HEV, а за e:PHEV – със 72 л повече благодарение на регулируемия товарен под. Задните седалки се плъзгат напред с до 190 мм, което позволява лесно пренасяне на по-дълги предмети. Вратата на багажника е с нов и по-тих повдигащ механизъм, като отварянето и затварянето се случват значително по-бързо спрямо същото действие при предишното поколение на модела.

Спортен облик

10 мм по-широк, с 80 мм по-дълъг от предшественика си, новият силует на CR-V е пораснал във всички посоки и е придобил по-спортни очертания. Колесната му база е увеличена с 40 мм.

Купувачите могат да избират между шест цвята, сред които напълно новите Diamond Dust Pearl, Canyon River Blue Metallic и Gold Titan Metallic, за първи път предлагани за CR-V. Все така актуални са познатите от предишното поколение Premium Crystal Red Metallic, Platinum White Pearl и Crystal Black.

Четири задвижващи колела

Вариантът e:HEV на CR-V се предлага и с усъвършенствана система за задвижване на четирите колела с ново активно разпределяне на въртящия момент при значително намалени нива на вибрации и шум. При предишното поколение тя се изключваше при по-високи скорости, но при новата генерация на модела контролът върху задния мост остава активен за по-добро сцепление при всякакви условия.

Режими на управление

Новият CR-V е с три основни режима на управление – обикновен, спортен и икономичен (Normal, Sport и Econ), като при Plug-in хибрида e наличeн и електрически. Добавен е SNOW за заснежени пътища. Наличен е и режим TOW, благодарение на който вариантът e:PHEV е способен да тегли до 1500 кг (със спирачки), а e:HEV – до 750 кг.

Нивата на оборудване за пълния хибрид са Elegance и Advance, а за Plug-in хибрида – Advance Tech.

Мощната аудиосистема на стандартното обзавеждане е с осем високоговорителя, а луксозната BOSE Premium на по-високото оборудване и за двата варианта – с дванадесет.

Специалната зона за безжично зареждане на мобилни телефони вече е 15-ватова, иначе казано – три пъти по-мощна, отколото при предишното поколение CR-V.

Съвременна свързаност

Моделът e:PHEV се предлага с цифров ключ на Honda с нови опции за свързване. Използвайки приложението за смартфон на Honda, клиентите могат да заключват и отключват автомобила и да включват двигателя по същия начин, както с обикновен ключ. Дигиталният обаче може да бъде споделен с избрани от собственика шофьори.