Португалецът Пауло Гонсалвеш с Honda CRF 450 Rally финишира втори при мотоциклетистите в рали Дакар 2015. Пета победа спечели Марк Кома. За първи път при ATV-ата триумфира полякът Рафал Соник. При автомобилите Насър Ал Атия триумфира за втори път в маратона, а Айрат Мардеев спечели при камионите. На старта в Буенос Айрес бяха 420, които тръгнаха по маршрута с дължина около 9200 км, разделени в 13 етапа на територията на Аржентина, Чили и Боливия. До финала достигнаха 216 возила, като от тях бяха 79 мотоциклета, 18 четириколки, 68 коли и 51 камиона.

Марк Кома се изравни по брой на победи със Сирил Депре, който тази година заряза моторите и се преквалифицира на автомобилен пилот. Сега Кома е само с една победа по-малко от рекордьора Стефан Петерханзел, който има 6 първи места на две колела. Кома имаше сериозен конкурент – Хуан Бареда Борт с Honda. Пилотът на HRC бе притиснал Марк и бе най-трудният му съперник. Бареда спечели два етапа и натрупа аванс 12 минути, а Кома имаше проблеми с гумите. Двамата испанци от третия етап се откъснаха от останалите. Битката продължи няколко дни в полза на Бареда, но в 8-ия етап получи механичен проблем. Неговата Honda се повреди в подгизналия от вода Салар де Уюни и до Икике го тегли на буксир Йеремая Израел Ескуере.

От този момент Марк Кома пое контрола в ралито, което успя да запази до финала в Буенос Айрес. Като конкурент се яви другият пилот на Honda – Пауло Гонсалвеш. Португалецът положи максимум усилия да спечели победа за Honda след завръщането на марката в ралито, но не стана. Португалецът се задоволи с второто място, защото се наложи Пауло да смени двигател два етапа преди края, като бе наказан с 15 минути.

В топ 10 – на 9-о място се класира красивата испанка Лая Санс с Honda, която караше брилянтно в цялото рали, а в етапа до Икике бе 5-а. Тя победи опитния Оливие Пен, който стана 10-и. На 12-о място завърши друг от пилотите на HRC – Елдер Родригеш, а Бареда Борт стана 17-и. На 19-о място се класира Хавиер Пицолито от южноамериканския тим на Honda.

При АТV машините на подиума също имаше пилот на Honda. Трети стана боливиецът Валтер Носилия с Honda, който е първият представител на тази страна с подиум в Дакар. Той финишира след победителя Рафал Соник, който триумфира в 6-ия си Дакар и Йеремая Гонсалес Фейроли. 19-годишният пилот спечели първия си специален етап в Дакар при дебюта си стъпи на подиума втори. В топ 10 имаше още двама пилоти на Honda – аржентинецът Даниел Домашевски – 6-и и сънародника му Сантяго Хансен – 8-и.