Испанецът Хуан Бареда с Honda продължава да бъде лидер в рали Дакар 2015 при мотоциклетистите. Трети в генералното класиране е друг пилот на HRC – Пауло Гонсалвеш. Между тях се вклини четирикратният победител в рали Дакар Марк Кома с КТМ.

Кома най-после спечели първата си етапна победа тази година. Това стана от Копиапо до Антофагаста – 697 км, от които 174 преход, 458 км специален етап и още 65 км преход. Въпреки победата на Кома, начело продължава да бъде Хуан Бареда с Honda, който контролира състезанието и е с 10:33 мин. пред Кома. В етапа обаче Кома бе по-бърз с 2:16 мин от сънародника си.

Бареда няма опита на Марк Кома, но подходи доста умно в етапа. След като му взе две минути в предишния етап от Чилечито до Копиапо, официалният пилот на Honda HRC трябваше да върви напред, следван от Кома. Тази ситуация продължи само 30 км, защото Бареда предпочете да остави сънародника му да проправя пътя и да определя темпото. Тази стратегия се увенча с успех, въпреки че бе на малко повече от две минути от Кома на финала. Така Бареда запази значителна преднина при пристигането си в Антофагаста. Но Кома не е за подценяване и винаги е способен да се вдигне на щурм. Зад дуела между лидерите, чилиецът Пабло Кинтанила прави забележително представяне. Това е третият му Дакар, а след като в предишните два отпадна, на собствен терен в родината си, той за втори пореден ден е в топ 3 и само на 2:40 мин. след победителя. Той се изкачи до 4-а позиция във временното класиране, на малко повече от 8 минути зад солидно движещия се в топ 3 Пауло Гонсалвеш с Honda. Португалецът дебне за най-малката грешка на дуото Кома и Бареда, за да ги атакува. Словашкият пилот Стефан Свитко с КТМ също направи чудеса. Той стана 4-и в етапа на 3:54 мин. след победителя. Следват трима пилоти с Honda. Гонсалвеш стана 5-и, а веднага след него е съотборника му Елдер Родригеш. Още един пилот с Honda – Израел Ескуере, бе 7-и в етапа, на 7:10 мин от победителя. В същото време Жорди Валдомс и Рубен Фариа загубиха много време в етапа.