Пилотите на Monster Energy Honda: Рики Брабек, Мишел Метж, Пауло Гонсалвеш и Хоан Бареда започнаха със стил тазгодишното 39-о издание на рали Дакар. Четиримата се наредиха в челото на първия пробег от Асунсион до Резистенсия, в който състезателния етап бе с дължина само 39 км.

След два дни на административен преглед в офиса на Южноамериканската конфедерация по футбол и технически преглед в база на парагвайските военновъздушни сили, пилотите влязоха в закрития парк, а след това потеглиха в първия етап от дългия маршрут над 9000 км.

Американецът Рики Брабек с CRF450 RALLY бе бърз в етапа и класира втори. Французинът Ксавие дьо Солтре поднесе изненада и бе най-бърз в късия етап, като изпревари с 2 сек Жоан Педреро Гарсиа и с 14 сек. Брабек. След финала обаче Дьо Солтре бе наказан с 1 минута за превишаване на максималната допустима скорост в прехода и бе класиран 10-и. Така победител стана Хоан Педреро, следван от Брабек, а трети бе друг пилот на Honda – Пауло Гонсалвеш. Той също мина едно място напред, като зае позицията на Мишел Метж. Французинът изостана на 16 сек., но и той получи наказание в секцията с радара и остана 8-и. Добър старт направи и Хуан Бареда, който тръгна 10-и и се придвижи до 5-о място въпреки прахта.

Вторият етап е от Резистенсия до Сан Мигел де Тукуман с дължина 803 км и специално изпитание 275 км.