Мотоциклетистите, които ще участват в рали Дакар 2017 вече са готови за старта. Те ще се изправят пред едно изцяло ново предизвикателство, тъй като организаторите на рали Дакар и специално легендата на две колела и нов спортен директор Марк Кома, се постараха да затвърдят репутацията на ралито като най-трудното изпитание в моторните спортове. Отново бе подбран труден маршрут в Южна Америка.

Пилотите от заводския тим на Honda – Monster Team Energy Honda са Хуан Бареда, Рики Брабек, Пауло Гонсалвеш и Мишел Метж. Те вече са готови за изпитанието, което за първи път ще започне от Парагвай. Машините им – Honda CRF450 RALLY също вече са в Парагвай. Може би прави впечатление, че пилотите са четирима, а  не петима, както бе предвидено. Това е така, защото  аржентинецът Кевин Бенавидес получи контузия при тренировки. Бенавидес, който бе на 4-то място при дебюта си в ралито, бе в региона на пустинята Атакама в Чили, за да завърши окончателно предварителната си подготовка. В последния ден младият аржентинец падна тежко, след като скочи от ниска дюна и получи тежка контузия от удара в дясната ръка. След първоначалния преглед в Икике, чилийски лекари стабилизираха китката му и Кевин се върна у дома си в Салта за подробни медицински изследвания. Окончателната диагноза бе счупена дясна китка. Пилотът бе опериран, но лекарите не му разрешиха да стартира в предстоящото рали Дакар 2017.
39-ото издание на одисеята рали Дакар е с дължина над 9000 км. То ще стартира на 2 януари 2017 г., понеделник от Асунсион като първо колоната се насочи на север, а след това отново на юг и ще завърши на 14 януари в Буенос Айрес. Седем от 12-те етапа са с над 400 км дължина на специалните изпитания. Шест етапа са на надморска височина над 3000 м, както и други предизвикателства, които на територията на Аржентина, Боливия и за първи път в Парагвай. Марк Кома е изиграл ключова роля при избора на маршрут, като бившият мотоциклетист изтъкна, че той е проектиран не само като изпитание на водачите на автомобили и мотори, но и за запазване интереса на феновете до самия финал на ралито. Кома коментира: „Маршрутът на Дакар 2017 запазва рали-рейд традициите, с физическо предизвикателство. Той ще изисква от състезателите изключителна издръжливост. Седем състезателни секции ще бъдат с дължина над 400 км, а една е от над 500 км. Шест дни от надпреварата ще се кара на надморска височина от над 3000 м. Нивото на трудност ще върви възходящо не само до почивния ден, но и след това, като се достигне до изпитанието „Супер Белен“, а след това всичко ще се реши в последния специален етап – Рио Куарто."