Пилотът на Honda Хуан Бареда-Борт продължава да води мотоциклетната колона на рали Дакар. Той спечели 4-ия етап от Чилечито до Копиапо с дължина 315 състезателни километра (174 км за камионите ) и 594 км преход.

Колоната на ралито вече е на територията на Чили, като премина през Пасо Сан Франсиско на 4800 м надморска височина преди да влязат в пустинята Атакама. След като изпита адската горещина на по-голямата част от етапа зад Марк Кома с КТМ, Бареда атакува в последната част и финишира първи с 1:59 мин. пред миналогодишния победител. След този етап обаче, Кома – четирикратен победител в ралито, излезе на второ място във временното класиране на 12:49.

Другата звезда на HRC Пауло Гонсалвеш загуби четвърт част в етапа, като стана 12-и и отстъпи мястото си на Кома. Той е 3-и в генералното класиране на 20:29 мин от Бареда. Също като португалеца, Рубен Фариа загуби 11 минути и сега изостава на 23 минути. Трети в етапа бе чилиецът Пабло Кинтанила с КТМ, който направи фурор пред феновете при пристигането в родината си. Той излезе на 6-о място в генералното класиране.  Четвърти в етапа бе Жорди Виладомс, който също загуби 10 минути. Големият губещ бе новакът Матиас Валкнер, който загуби 23 минути в етапа. Победителят от първия етап Сам Съндърланд обаче катастрофира и отпадна от надпреварата. Британецът е с контузии на ключица и рамо. Затова пък Желязната сеньора на Honda – Лая Санс, стана 8-а в етапа, което е най-доброто класиране на испанката досега.

Полякът Рафал Соник продължава да е начело при АТV-тата и доминира в класа си, като взе още една етапна победа. Игнасио Касале бе най-близо до него в отсечката. Трети стана пилотът от Катар Мохамед Абу-Иса с Honda.