Двамата заводски пилоти на Honda Хуан Бареда и ПаулоГонсалвеш контролират колоната в рали Дакар 2015 и след третия етап от Сан Хуан до Чилечито с дължина 657 км, от които специален етап 220 (282 за коли и камиони).  Бареда бе трети в етапа, но е начело във временното класиране, а на 5:33 мин. след него е Гонсалвеш.

Дебютантът в рали Дакар 2015 Матиас Валкнер спечели първата си етапна победа. Той е първият австриец, който кара в рали Дакар след легендарния Хайнц Кинигартнери, трикратен световен шампион по мотокрос в МХ1 (два пъти) и в МХ 3 за 2012 г. Валкнер стана 8-и в първия си специален етап в Дакар, после 6-и в най-дългия за тази година втори пробег и след това финишира първи в Чилечито. Той бе във водещото трио на втората контрола, но след това даде газ и дръпна пред лидерите и пристигна първи на финала на специалния етап. Победителят от миналата година Марк Кома във втория етап загуби повече от 10 минути, но в третия изостана само на 40 сек.  след Валкнер. Хуан Бареда, който завърши 3-и в етапа на 1:53 мин. от Валкнер, запази лидерската си позиция пред съотборника си от HRC Пауло Гонсалвеш. Четвърти в етапа на 2:45 бе друг новак – Тоби Прайс, който показа, че е в отлична форма за първия си Дакар и изпревари Гонсалвеш макар и само с 4 сек. на финала. Израел Ескуаир с Honda е 7-и. Най-бързата дама с мотоциклет бе Лайа Санс с Honda – 17-а в етапа и 16-а във временното класиране.

Аржентинецът Лукас Бонето с Honda спечели етапа при четириколките, а след него на 58 сек. бе сънародника му Себастиан Халперн. Лидерът в класирането, полякът Рафал Соник, остана на 2:14 мин., но запази аванса си пред Лафуенте и Касале.