След разочароващия понеделник в 8-ия етап до Икике, където Елдер Родригеш с Honda загуби повече от три часа, в 9-ия етап до Калама се представи като шампион. Той пристигна първи, следван от съотборника си от HRC Пауло Гонсалвеш, който притисна лидерът във временното класиране Марк Кома.

До Калама етапът бе с дължина 539 км, от които 51 км преход, специална отсечка 450 км и още 37 км преход. След като вече не е от основните играчи във временното класиране, Елдер Родригеш няма какво да губи и изостави стратегията, а даде газ. Той финишира на 3:51 мин. пред съотборника си Пауло Гонсалвеш. От своя страна Гонсалвеш бе пред Марк Кома на 3:43 мин. и е единственият, който създава неприятности на пилота на КТМ след 9 етапа. Разликата между испанеца и португалеца в генералното класиране е 5:28 мин. Кома завърши трети в етапа на 7:34 мин., а четвърти стана лидерът до почивния ден – Хуан Бареда с Honda. Той обаче изостана на 19:47 мин.  На следващите две места са Хавиер Пицолито с Honda и Стефан Свитко. Лая Санс с Honda и Хуан Педреро за разлика от отличното си каране в предишния етап, сега изостанаха на 43:20 мин. и на 1.08 часа след победителя.

Победа в етапа при ATV-ата спечели чилиецът Виктор Мануел Галегос с Honda. Втори на 15:35 мин. стана Рафал Соник, който отново си върна лидерството в генералното класиране, въпреки проблемите си в предишния етап. Трети е Лафуенте, който е трети и в генералното класиране. Пред него е Игнасио Касале.