Втори пореден етап спечeли пилотът на Honda Хуан Бареда Борт. Той бе най-бърз при мотоциклетистите от Салта до Термас Рио Хондо – 512 км, от които в специален етап 357 за мотори и АТV-та и 194 за коли и камиони.

Това е седма етапна победа за Honda. Въпреки че пилотите на HRCса по-бързи от тези на КТМ, само чудо може да стане, за да може Пауло Гонсалвеш да настигне Марк Кома. Въпреки етапната си победа, Бареда няма шанс да влезе дори в топ 10 заради огромната загуба, който натрупа в 8-ия етап. След като е свободен от всякакъв натиск, Бареда явно е решил да покаже, че е наистина най-бързият пилот в ралито. Това е четвъртата му етапна победа тази година. Гонсалвеш не се е отказал от битката за крайната победа. Португалският ездач възвърна 2:23 мин от преднината на Марк Кома и двамата са на 5:12 мин. Усилията на пилота на Honda може да бъдат напразни, защото той ще получи петнадесет минути наказание, защото смени двигателя си, като го взе от Бареда. Той пък се възползва от мотора на Йеремия Израел Ескуер, който напусна състезанието.

Кома все още е лидер, но в оставащите етапи ще трябва да запази двигателя си. Трети в етапа стана Иван Якешна 1:35 мин. зад победителя, като това е най-добрият му резултат от началото на ралито, като финишира пред Рубен Фария иТоби Прайс. Австралиецът Прайс с 5-ото си място направи рокада в генералното подреждане и стана 3-и, като измести от там  Пабло Кинтанила и е пред него на повече от 2 минути. Елдер Родригеш, Ален Дюкло и Стефан Свитка влязоха в топ 10.  

Рафал Соник с Yamaha продължава да води при АТV-ата, след отпадането на двама от основните му конкуренти и претенденти за победата Игнасио Касале и Серхио Лафуенте. Етапът спечели Кристоф Деклерк, следван от Нелсон Санабрия, двамата с Yamaha, и Валтер Носилия с Honda. Виктор Галегос отпадна след като гръмна двигател.

При автомобилите Насър АлАтия с MINI спечели петата си етапна победа и е само на два дни от втория си успех в рали Дакар. Катарецът бе само на 27 сек. пред Орландо Теранова с MINI, а трети стана Жинел де Вилиерс с Toyota, но той изостава с половин час от АлАтия в борбата за първото място. Феноменалното представяне на Язид АлРаджи с Toyota приключи заради технически проблем. Повреда в изпускателната система го принуди да напусне надпреварата броени километри след старта на етапа. От неговото отпадане се възползва Кшищоф Холовчиц с MINI, който благодарение на стабилното си темпо излезе трети в генералното класиране.

В категорията на камионите също няма съществени промени. Състезателите на КамАЗ Айрат Мардеев, Едуард Николаев и Андрей Каргинов са окупирали челната тройка, но Ханс Стейси с Iveco най-накрая наруши доминацията на руснаците, като спечели етапа.