Лошият късмет на бившия лидер в Дакар 2015 – Хуан Бареда Борт с Honda остана в миналите дни. Той спечели 10-ия етап от Калима до Салта с дължина 891 км, от тях преход 385, специален етап 371 км (358 км за коли и камиони) и още 135 км преход.

Бареда си е поставил задачата поне да завърши състезанието в шампионски стил, след като загуби шансове за победа. Това е трета етапна победа на Бареда от старта на ралито в Буенос Айрес. Лидер в състезанието обаче остава Марк Кома, който стана втори, на 1:39 мин. след Бареда.

Човекът, който е единственият конкурент на Кома за победата, е Пауло Гонсалвеш, който в днешния етап бе 5-и, като загуби повече от 2 минути от Кома и сега изостава на 7:35 мин. в класирането. Трети в етапа стана Рубен Фариа на 2:14 мин., а след него бе Тоби Прайс като намали преднината на Пабло Кинтанила (8-и днес) само на 2:14 мин. Така третото място на чилиеца е под заплаха от дебютанта австралиец. Шести в етапа бе Щефан Свитко, който загуби много време в края на етапа.

В категорията на АТV-ата Нелсон Санабрия спечели втората си етапна победа в Дакар, като победи Джеремай Гонсалес с 3:40 в Качи. Боливиецът Валтер Носилия с Honda бе трети в етапа и донесе са пилотите от Южна Америка класиране 1-2-3, но големият победител в етапа е лидерът в класирането Рафал Соник. Полякът капитализира още преднина в генералното подреждане с 4-ото си място, след оттеглянето на основните му съперници Игнасио Касале и Серфхтио Лафуенте. Сега Соник води на Гонсалес Фейроли с 2.51 часа преднина 3 дни преди финала в Буенос Айрес.

Първи при автомобилите отново е Насър ал Атиа с MINI, следван от съотборника си ОрландоТеранова. Де Вилерс имаше проблеми и загуби 4 минути. Така Ал Атия води с 28:22 мин. пред Жинел де Вилерс, а трети е Язед Ал Раджи.