Сега е моментът да се погрижите за вашата Honda и да смените зимните си гуми на по-ниска цена и да отпътувате към светлите коледни празници в пълна безопасност. Получавате и бонус – подарък монтаж. Промоцията ни приключва на 20 декември и е валидна само при покупка на място. Висококачествени гуми Bridgestone, Firestone, Goodyear, Dunlop, Debica и Fulda ще откриете във всички центрове на Бултрако Моторс в страната, оторизиран дилър на Honda.

Ето и малко от съветите на нашите специалисти.

Защо зимни гуми?

Каучуковите смеси, от които са изработени зимните гуми, са съобразени с ниските температури, заледените настилки и кишата, така че продуктът да предлага оптимално сцепление на сняг и лед и отличните си свойства на суха настилка.

Поради по-доброто сцепление през студените дни, което осигуряват, те значително скъсяват и спирачния път на заледени повърхности. Често при разработването им производителите ангажират известни и опитни пилоти от Формула 1, които директно участват в разработката на гумите по време на изпитанията, провеждат се и тестове на ледени писти и дори директно на леда на замръзнали езера.

Проверявайте гумите всеки месец

 Правилното налягане на гумите е не само жизненонеобходимо за вашата пътна безопасност, то допринася и за икономичното шофиране. Ако то не е според предписанията на производителя, това означава, че системите за безопасност също няма да работят ефективно.

Недостатъчно напомпаните гумите намалят сцеплението с пътя и влошават управлението. От друга страна прекаленото напомпване е равносилно на по-малка контактна площ, а това на свой ред удължава спирачния път, намалява сцеплението и ускорява износването в централната част на гумите. Нашите специалисти препоръчват ежемесечни проверки на състоянието им, както и преди дълъг път.

Летните гуми също са от значение

Дори и да ви домързи да смените зимните си гуми с летни, имайте предвид, че това действие е от изключителна важност за вашата безопасност.

  1. По-къс спирачен път на загрята и мокра настилка: Модерните зимни гуми са разработени да се държат добре на сняг, лед и киша и умерено на дъжд, но когато става въпрос за напоени от проливни летни дъждове улици, летните осигуряват над 12 метра по-къс спирачен път при движение с 80 км/ч на мокра настилка през топлия сезон спрямо износените зимни гуми при същите условия.
  2. Защита от аквапланинг: Аквапланингът е опасен феномен, при който гумата губи контакт с пътната настилка, когато твърде голямо количество вода застава между повърхността и протектора на гумата. Резултатът е неконтролируемо приплъзване, а на шофьора не му остава друго освен да се моли за добър изход от ситуацията. Зимните гуми са отлични за аквапланинг на киша, но не могат да се сравнят с летните гуми, когато се озоват в огромна водна маса. Ако лятната гума е способна да издържи на скорост над 80 км/ч на мокър път преди автомобилът да изпадне в състояние на аквапланинг, износена зимна гума ще излезе извън контрол при скорост от около 60 км/ч.
  3. По-комфортно и прецизно шофиране: При зимните гуми, всичко от дизайна на протектора до по-меката каучукова смес е разработено, за да направи шофирането по-безопасно в студено време. Не само, че не работят добре през лятото, но по нагорещената настилка ще се износят по-бързо и ще загубят свойствата си за безопасност за следващия зимен сезон.

 

Проверка на възрастта на гумите чрез DOT кода

Каква е възрастта на гумата, която купуваме? Хубаво е да не е над 6-годишна, защото тогава смесите, от които са изработени променят физическите си качества. Лесно можем да проверим възрастта на гумите чрез така наречения DOT код (Department of Transportation), изписан на страничната външна част на всяка от тях. Последните четири цифри от над десетте символа обозначават седмицата и годината на производство. Например 1320 означава, че гумата е произведена през 13-а седмица на 2020 г. Ако имате затруднения с разчитането на кода, не се колебайте да се обърнете за съвет към сервизните специалисти на Бултрако Моторс.