Тази година Honda празнува 50 години от своя емблематичен Civic. Разработен като „автомобил за света“, от него са продадени повече от 27,5 млн. бройки в 170 страни от пускането на модела за първи път през 1972 г. Рожденият ден на колата е точно на 12 юли 1972 г.

Докато навлиза в шестото десетилетие от историята си, 11-то поколение, Civic продължава да издига нови еталони в класа си и надминава очакванията на клиентите по целия свят. Трайната популярност на Civic е свидетелство за пионерската работа на инженерите на Honda през последния половин век.

Всяко поколение въвежда своя собствена прогресивна еволюция на оригиналния дизайн на Civic, напреднали технологии и нови нива на производителност. Същевременно запазва целта на първия Civic: просторен, забавен за шофиране, икономичен и компактен автомобил.

Honda Civic e:HEV и първият Civic

Civic за всички граждани

Първият Civic е разработен като глобален автомобил за всички пазари и предлага изключителна практичност при всекидневното шофиране. Това е един от първите автомобили на Honda на европейския пазар. Той постига незабавно признание за компактния си дизайн, за впечатляващата си икономия на гориво и за своята функционалност.

Оборудван с революционния двигател Compound Vortex Controlled Combustion (CVCC), Civic е първото превозно средство, което отговаря на най-строгите регулации за емисии в света, Закона за чистия въздух от 1970 г. Така той започва да диктува бъдещите стандарти в глобалната автомобилна индустрия. Първото поколение на Civic е произведено във фабриката Suzuka, Япония. Обемът на производство достига до 1 милион единици през първите четири години.

80-те години: Зрялата възраст на Civic

През 1979 г. второто поколение Civic пристига заедно с подобрен двигател CVCC-II. Надгражда успеха на оригиналния Civic с 1,3-литров двигател, който предлага по-плавно подаване на мощност, както и по-големи икономи на гориво. Гамата от модели също е разширена с 1,5-литров седан, хечбек и комби. Към нея е добавена и петстепенна механична скоростна кутия. Моделът представя нов забележителен двукомпонентен трапецовиден дизайн, като предната решетка и фаровете му придобиват по-ъгловат вид. Популярността на Civic расте непрекъснато, назрява необходимостта от нов модел, за да се отговори на потребителското търсене за по-големи автомобили.

Третото поколение Civic дебютира през 1983 г. с по-широко междуосие и по-ъгловат дизайн. С него е въведен принципът на Honda „Максимум човек – минимум машина“. Това е фокусиран върху човека дизайнерски подход, който гарантира, че технологията и оформлението обслужват нуждите на водача и пътниците. Днес този принцип все още помага да се определят всички модели на Honda, за да се осигури пространството и използваемостта, очаквани от съвременните шофьори.

Моделът се предлага в три версии на каросерията – с три врати за спортно шофиране, с четири – като практичен седан и с пет – като комбито Civic Shuttle, което предлагаше изключително пространство и функционалност. Беше представен и по-спортен вариант на Civic Si с 1,6-литров редови четирицилиндров двигател от серия DOHC.

1987 – 2000: Нови стандарти за качество и производителност

През 1987 г. четвъртото поколение Civic идва с нова гама двигатели, включващи системата VTEC (Променливо газоразпределение и електронно управление) на Honda. Неговият механизъм за променливо синхронизиране прави революция в технологията на двигателите. Осигурява по-добра производителност при високи обороти и подобрен разход на гориво при ниски. Това носи на Civic няколко награди.

Петото поколение Civic дебютира през 1991 г. с по-елегантна и по-аеродинамична форма за по-спортен облик, като запазва своята функционалност, станала синоним на модела.

Шестото поколение Civic е разработено, за да даде по-висока стойност на компактния клас автомобили. През 90-те години по-ниският разход на гориво и други екологични действия стават все по-значими. Шестата генерация е с новоразработен VTEC двигател. Той също така включва „Hondamatic Transmission“ – за първи път автоматична безстепенна трансмисия (CVT), която предлага безпроблемна смяна на предавките и икономия, подобна на механичната.

Надграждайки изключителните динамични възможности на стандартния Civic, Honda дебютира с фокусирания върху производителността Type R вариант през 1997 г. Той се превръща в катализатор на 25-годишния успех на Honda в изключително конкурентния сектор на „хотхеч“ автомобилите.

2001 – 2021: Civic от новото хилядолетие

Седмото поколение е представено през 2000 г. и година по-късно става първият Civic, предлагащ хибридна технология. Този Civic се налага и като най-икономичния в света 5-местен сериен бензинов автомобил с разход на гориво от едва 29,5 км/л.

През 2005 г. осмата генерация на хечбека пристига с футуристичен стил за европейските пазари, решетка от Perspex и триъгълни акценти – включително двойните изпускателни тръби – което го прави един от най-забележимите автомобили на пътя.

Това е и първото поколение на Civic с патентованата система на Honda Magic Seats (магически седалки). Възглавниците на задните седалки могат да бъдат повдигнати, за да се създаде висока товарна зона. Това е възможно, тъй като резервоарът за гориво е разположен под предните.

 

Деветото издание на Civic е допълнително усъвършенствано, за да получат клиентите още по-богат пакет от оборудване, както и водеща в класа ефективност. С обновения си двигател 1.6 DTEC, автомобилът регистрира световен рекорд в книгата „Гинес“ за „Най-нисък разход на гориво през всичките 24 съседни държави от ЕС“ с резултат средно 2,82 л/100 км (100,31 mpg) за 13 498 км (8387 мили), в 25-дневно пътуване, като маршрутът минава и през България.

Напълно преработено, 10-то поколение започва да набира скорост през 2016 г. с избор от два VTEC TURBO двигателя и включени усъвършенствани функции за безопасност и помощни средства за водача, Honda SENSING, за първи път.

Проектиран с по-твърдо шаси и по-голяма динамична производителност, той осигурява перфектната платформа за Civic Type R 2017, поставил нови граници на високопроизводителните хечбеци. Колата е възхвалявана за директното си управление, мигновената реакция на газта, високата максимална скорост, стабилността и изключителната спирачна сила. Благодарение на всичко това Type R поставя ново най-добро постижение за обиколка за автомобили с предно задвижване на пистата Нюрбургринг – Нордшлайфе в Германия през април 2017 г.

 

2022: Нова ера на Civic

 

С 50-годишно наследство зад гърба си, 11-то поколение Civic съчетава силно представяне и ефективност с подобрени нива на вътрешен комфорт, визуална привлекателност и цялостна използваемост. Новата генерация е важен крайъгълен камък за Honda в Европа, тъй като тя завършва ангажимента на Honda Motor Europe „Electric Vision“ за 2022 г. да електрифицира всички свои масови модели. Автомобилът е с най-съвременната версия на многократно награждаваната пълна хибридна задвижваща система e:HEV на Honda, предлагаща ангажираща динамика и производителност с впечатляващи икономичност и ефективност.

 

„Още от първото си поколение Honda Civic е емблематичен модел за европейските клиенти“, заяви Том Гарднър, старши вицепрезидент на Honda Motor Europe Ltd. „11-то поколение капсулира основните характеристики на функционалност, практичност и комфорт от първото поколение Civic. То е проектирано, за да гарантира, че неговите задвижване, кормилно управление и окачване осигуряват завладяващите нива на производителност, динамична реакция и обратна връзка, които винаги са били централни за привлекателността на Civic.”