Новият мотоциклет за триал Montesa Cota 300RR ще бъде представен пред феновете в Италия този уикенд по време на Гран При по триал. На състезанието легендата в този спорт – Тони Боу ще стане световен шампион за 20-и път.

Миналия сезон Honda Montesa представи цялата си гама от нови модели за триал, а Montesa Cota 300RR бе показан като ексклузивен модел, ориентиран кам състезанията и предназначен за най-отявлените фенове на марката. Този сезон Honda представя някои промени по машината, които трябва да я направят по-конкурентна. Те засягат най-вече термодинамиката. Двигателят е продължител на линията, с която мотоциклетистите участват в световния шампионат с подкрепата на Montesa. Тази година мотоциклетът Cota 300RR има ново ECU, който прави двигателя по-отзивчив в ниски и средни обороти – много важно условие за състезанията по триал. Променено е буталото с три сегмента. Главата на цилиндъра също е обновена. Благодарение на този факт разходът на гориво малко по-нисък, а двигателят е по-ефективен при ниски обороти. Буталото е по-леко, а вибрациите са редуцирани. Променен е и цилиндърът, като заедно с новото бутало правят мотора много по-ефективен.

По шасито има новости, но те са по-незначителни, а настройките на вилката TECH са по-различни, което прави мотора по-комфортен и показва, че дори човек може да се чувства добре на състезателен модел. Ръчката за спирачките е по-къса, като така се постига по-голяма свобода при движение на мотоциклета.

Cota 300RR е направена за състезание и затова името накрая е означено с RR (Race Ready).  Моделът е създаден и развит от пилотите на Montesa в шампионата по триал, като е използван техническият опит на мотоциклетите на Еди Карлсон и Ориол Ногуера. Cota 300RR е производствен модел, който много прилича на прототипите на Тони Боу, Такашиса Фуджинами и Хайме Бусто.