Honda Endurance Racing започна успешно новия шампионат по издръжливост на ФИМ EWC. Снощи те празнуваха 3-о място на престижната 24-часова надпревара Bol d’Or (Златната топка). Пилотите на тима на Honda – Грегори Льоблан, Себастиан Жимбер и Йони Фернандес направиха драматичен финал в няколкото последни обиколки и финишираха на 10 тура след победителите с новия Fireblade SP2 за 2017 г.

Състезанието на пистата Пол Рикар с дължина 5791 м започна в 15 ч. местно време в събота на 16 септември и първи на машината на тима бе Льоблан, който спечели 5-о място на старта. По време на първите часове на състезанието пилотите на отбора успяха да се задържат в челната група. Льоблан и Жимбер имат голям опит в състезанията по издръжливост, а пък Ернандес е новак в EWC. Той идва от MotoGP и тепърва разучава и пистата, и поведението на мотоциклета, и скоростта на CBR по време на стинтовете си.

След 8-ия час на състезанието Honda Endurance Racing е на 4-о място и си осигури първите точки в шампионата, които се дават на 8-ия и на 16-ия час от състезанието на първите в класирането. Със 7 т. в актива си, пилотите на тима натиснаха газта през нощта. Така Honda се изкачи на 3-о място на пистата Пол Рикар, като преди 16-ия час се върна на 4-о място и взе нови 7 т.

СЕРТИФИЦИРАНИ МОТОЦИКЛЕТИ С ДОКАЗАНИ ПРОИЗХОД И ПРОБЕГ >>

Когато отново нещата потръгнаха и екипът се изкачи до второ място, след 578 обиколки, се наложи непредвиден стоп заради проблем в електрическата система. Така отборът загуби известно време в следващите няколко часа. С упорита работа екипът на Honda се справи с проблема, а Ернандес се завърна в състезанието и започна да наваксва времето. Междувременно, драмите за тима не бяха свършили. Час преди края Жимбер беше на 4-о място, като започна атака за последното място на подиума. Той натисна до края мотоциклета Fireblade и успя да се добере до 3-о място. Последните 20 минути напрегнаха екипа и го изправиха на нокти, като наблюдаваше как Жимбер вдигна темпото и върви напред към третото място. Той зае третото място за Honda Endurance Racing, след като екипът направи 673 обиколки и измина малко над 4000 км за 24  часа. 

ПРОМОЦИИ НА МОТОЦИКЛЕТИ >>