В края на февруари (26 – 28), на пистата Филип Айлънд в Австралия започва новият сезон в световния шампионат в клас Супербайк (World SBK). В стартовия списък са 24 пилоти от 14 отбора. Сред тях са и двамата от тима на Honda – Михаел ван дер Марк и новият пилот Ники Хейдън.

Ван дер Марк вече има един сезон опит в Honda World Superbike Team. След като спечели титлата в Суперспорт през 2014 г., той дойде в тима и стъпи на подиума. Новият човек в отбора е легендата в MotoGP и световен шампион за 2006 г. Ники Хейдън, който ще застане на стартовата решетка в World SBK за първи път. Американецът има амбиции да спечели и тази корона, за да има такива и в двата шампионата. Така че той започва нова ера в развитието си, този път с мотоциклет Honda CBR1000RR SP.

Двамата пилоти направиха усилени тестове и работиха здраво по развитието на своите мотоциклети Honda CBR1000RR Fireblade SP, които имат няколко нови неща за новия сезон, включително и подобрения в двигателите. Двамата работиха по различни версии на предната геометрия на мотоциклетите. Правиха различни пакети на настройки. Ван дер Марк претърпя малка операция на дясната китка преди да се появи на първите тестове на Херес, а след това кара и на Арагон заедно с Хейдън.

Доста повече пилоти има в по-малкия клас Суперспорт. В официалния списък на ФИМ на World SSP фигурират 34 състезатели. Отборите са 22, като CIA Landlord Insurance Honda пуска 4 пилоти, 9 тима имат по двама и 12 по един.  Общо 11 мотористи ще карат  Honda CBR600RR.  В споменатия многолюден екип на CIA Landlord Insurance Honda са Стефан Хил (Великобритания), Хикари Окубо (Япония), Люк Стейпълфорд (Великобритания) и Кайл Смит (Великобритания). За Honda World Supersport Team ще кара Патрик Джейкъбсън (САЩ). Двама с Honda CBR600RR са в тима на GEMAR Ballons -Team Lorini – Кевин Вар (Германия) и Глен Скот (Австралия) с Honda CBR600RR, GEMAR Ballons -TeamLorini. Само един има в BARDAHL Evan Bros Honda Racing – Федерико Карикасуло (Италия).

От този сезон в шампионата ще стартират и пилоти от новоучредената Европейската суперспорт купа  (Europe Supersport Cup) в 600-кубиковия клас. Купата дава възможност на пилоти и тимове да се конкурират на световно равнище, като получават внимание от медии и телевизионни предавания  и много по-ниска цена в шампионата по отношение на логистиката и подготовката на мотоциклетите. Пилотите – 11 на брой, които ще участват в Europe Supersport Cup  ще се състезават по същите технически правила като пилотите от World SSP, но ще стартират само в европейските кръгове на шампионата. Сред тях са трима с Honda. Това са: Давиде Стрипе (Италия) за Honda FLORAMO Monaco Racing Team SM, Брийдън Орт (Канада) за WIL Sport Racedays Honda и Хавиер Орлеана (Испания) за WIL Sport Racedays Honda.