Екипът на Castrol Honda Racing обяви, че бившата звезда от Формула 1 Рикардо Патрезе и Лоа Депайе ще бъдат в един екип за състезанието па издръжливост „24 часа на Спа Франкоршан“ от 26 до 29 юли. Двамата ще бъдат партньори с официалните пилоти на Honda Бертран Багет и Естебан Гуерери с колата NSX GT3, оборудвана със следващото поколение 3,5-литров V6 двигател с двойно турбо. Суперколата е подготвена за сериите Blancpain Endurance.

Автомобилът ще участва в категорията pro-am, която изисква поне двама „бронзови“ пилоти, лицензирани от ФИА, заедно с професионалистите. Рикардо Патрезе, който е на 64 години, бе автоматично класифициран като „бронзов“, след като е натрупал зад гърба си 17 години в състезания от най-висок ранг и победи във Формула 1 и световния шампионат за спортни автомобили. Той е първият пилот с над 200 старта в Гран при от Формула 1, има 6 победи и 37 подиума. Италианецът е втори в шампионата през 1992 г. и тиумфира в състезанието за спортни автомобили „1000 километра на Спа“ през 1985 г.

Французинът Лоа е добре познат втори главен редактор на спортното списание Top Gear във Франция и е един от най-авторитетните автомобилни журналисти в родината си. Той е син на пилота от Формула 1 и победител в Гран При, Патрик Депайе. Лоа е израсъл в моторспорта и той е в кръвта му. Състезавал се е дълго време през 90-те години и след това отива да кара спортни автомобили, като няколко пъти финишира в топ 6 в Купата на ФИА за спортни автомобили в Европа и Grand-Am в САЩ. През последните години заради натоварения си график, той участва в определени състезания във френските шампионати GT, Clio Cup и Le Mans Classic.

Двамата караха NSX GT3 в Червесина, Италия миналия месец и отново на официалните тестове за „24 часа на Спа“, за да се опознаят. Колата NSX GT3 направи състезателен дебют през 2016 г. и стана победител в с северноамериканските шампионати за спортни автомобили IMSA WeatherTech и Pirelli World Challenge в първия си пълен състезателен сезон. NSX GT3 е част от клиентската състезателна програма – корпоративен проект между Honda Motor, JAS Motorsport и Honda Performance Development (HPD), която включва различни серии в Европа, Азия и северна Америка.