• Новите Honda HR-V и Jazz получиха максималните 5 звезди на безопасност на EuroNCAP
  • Новият Jazz е един от двата автомобила в клас супермини, които е с 5 звезди според правилника за тестове за 2015 г.
  • Двата нови модела са оборудвани със системата City-Brake Active на Honda като стандарт
  • Всички модели на Honda, които сега се продават в Европа, са получили максималната оценка от 5 звезди 

Новите HR-V и Jazz са двата модела на Honda, които се наредиха в 5-звездната класация за сигурност на независимата организация EuroNCAP. Според новите тестови правила за 2015 г., двата модела спечелиха пълни 5 звезди в рейтинга, като отразяват ангажимента на Honda за общата безопасност на превозните средства.

5-те звезди на Jazz го правят втория супермини автомобил, спечелил този резултат за 2015 г. Jazz и HR-V имат системата HondaCity-Brake Active (CTBA) като стандарт във всички версии. Като използва радарна технология, системата CTBA скенира пътя напред и автоматично задейства спирачките, ако има опасност от сблъсък.

В средното и високо си оборудване, двата модела разполагат с Honda Advanced Driver Assist System’ (ADAS) – пакет от технологии за активна безопасност, в която влизат и  Предупреждение за насрещен удар (Forward Collision Warning), Система за разпознаване на пътните знаци (Тraffic Sign Recognition System), Интелегентен ограничител на скоростта (Intelligent Speed Limiter), Предупреждение за напускане на лентата за движение (Lane Departure Warning) и Система за автоматично превключване на дългите светлини (High-beam Support System).

Така новите Jazz и HR-V се присъединиха към 5-звездната гама на Honda, включително приведените в Суиндън Civic и CR-V. Схемата на Euro NCAP рейтинга се фокусира върху цялостното представяне за безопасност на превозното средство, което дава възможност на клиентите лесно да избират автомобилите. Оценката разглежда различни аспекти на безопасността на превозните средства, като например защита на пътниците, защита на децата, защитата на пешеходците и на наличието и ефективността на помощници на водача.