Изцяло новите модели на Honda – HR-V и Jazz са кандидати за наградата „Най-безопасният автомобил на Великобритания“. Конкурсът се организира от водещата организация по безопасността Thatcham Research, а това е част от наградите на WhatCar? за 2016 г.

Автомобилите, които се борят за "Наградата за безопасност" трябва да са влезли в продажба през 2015 г. във Великобритания и да са постигнали пет звезди на тестовете на Euro NCAP и да разполагат със система за Автономно аварийно спиране (Autonomous Emergency Braking – AEB). За да се спечели отличието се оценяват и няколко други фактори за безопасност, като иновациите също се вземат под внимание. Всичко това е под зоркия поглед на независимо жури от експерти по безопасността от Thatcham Research. Челната тройка, която се оценява, ще бъде обявена на награждаването от конкурса Кола на годината на WhatCar? в сряда, на 13 януари 2016  г.

Сред множеството функции за безопасност, двата изцяло нови модела – Jazz и HR-V, които се продават и в България, са системата City Brake Active на Honda (CTBA), която е стандарт и използва технология за сканиране на пътя напред. Ако при ниска скорост има вероятност за сблъсък, тя автоматично задейства спирачките. И двата модела получиха максималната оценка от пет звезди на тестовете на EuroNCAP през ноември. Jazz е едва вторият супермини автомобил, който постигна 5 звезди през годината. Всички настоящи модели на Honda, които са в продажба в Европа, вече са получили максималният 5-звезден рейтинг на EuroNCAP.