Вчера от централата на Honda пристигна тъжната новина за кончината на Ники Хейден, който бе част от супербайк отбора Red Bull Honda. Пилотът пострада при инцидент с автомобил, докато самият той е карал велосипед  на 17 май в близост до Римини, където бе оостанал след участието си в петия кръг от Световния супербайк шампион на 14 май.

Хейдън е бил откаран незабавно в близката болница и след като е бил стабилизиран, е бил прехвърлен в болницата „Маурицио Буфалини“ в Чезена, но въпреки огромните усилия на лекарите е починал снощи на 35-годишна възраст в 19,09 ч. местно време.

Роденият в Кентъки Хейдън бе част от семейство, неразривно свързано с моторните спортове. Започва да се състезава от ранна възраст в AMA Supersports в 600-кубиковия клас. През 2006 г. той печели мотоциклетния шампионат след ожесточена битка в последния кръг. От 2016 г. Ники кара в Световния Супербайк шампионат, където завърши пети още в първата година от участието си в сериите.  Състезавал се  е и в „Осемте часа на Сузука“.

„Шокиран съм и дълбоко съм натъжен от новината за смъртта на Ники Хейдън. Той бе успешен състезател от ранна възраст и с постиженията си и титлата си  в Moto GP през 2006 г. като наш заводски пилот допринесе изключително много за участието на Honda в мотоциклетните спортове. Агресивният му състезателен стил  и жизнерадостното му магнетично присъствие вдъхновяваха феновете. Honda изключително много цени приноса на Ники като състезател във фирмения отбор и всички ние изразяваме най-дълбоките си съболезнования пред семейството и приятелите му“, е официалното изявление на Такахиро Хачиго, президент и главен изпълнителен директор на Honda Motor Co., Ltd.