Кръг преди края на световния шампионат по мотокорос, притежателите на титлите в двата каласа вече се знаят. В клас MXGP това е словенецът Тим Гайсер с Honda, а в клас MX2 – Джефри Херлингс. Двамата сложиха короните в Гран При на Америкас на трасето Шарлот Мотор Спидуей.

Това бе предпоследния кръг от шампионата, а този уикенд е финалът на първенството на трасето Глен Хелън. Dirt Track at Charlotte Motor Speedway е легендарно за моторспорта в Америка, а на него пилота на Honda Gariboldi Тим Гайсер спечели титлата три състезания преди края. В клас MXGP победата бе за американец Ели Томак, а в МХ2 спечели Купър Уеб, като и двамата взеха своите първи победи.

Томак бе сякаш пилот от друга планета и спечели убедително и двата манша. В първия след него финишираха Джъстин Барсия, Джеръми ван Хоребек и едва тогава бе Тим Гайсер със своята Honda. Това бе достатъчно на словенеца да триумфира с титлата, след като през сезона бе спечелил 8 квалификации, водеше 247 обиколки, спечели 15 състезания и 7 Гран При, кто има 15 подиума от 17 възможни до момента. И всичко това Гайсер направи като новак MXGP. Още по-интересното е, че взе две поредни световни титли в два различни класа – МХ2 за 2015 г. и сега в големия клас. Той е първият пилот, който постига това след Грег Албертин с титла в 125 cc през 1992 г. и в250 cc през 1993 г.

Във втория манш след Томик финишира Гайсер, а трети стана Глен Голденфхоф. Така на подиума за състезанието тримата бяха Томас, Гайсер и Ван Хоребек. Във временното класиране с титлата вече е Гайсер с 693 т,. следван от Антонио Кайроли – 603, Максимилиан Нагъл с 565 и Ромен Февър с 549.

При производителите лидер е Honda със 729 т., Yamaha 666, KTM 652, Husqvarna 580 Kawasaki 503, Suzuki 357.