Марк Маркес с Honda спечели едно от най-драматичните състезания в историята на Гран При. На пистата Мизано той финишира първи, пред Брадли Смит и Скот Рединг с Honda. Лидерът в класирането Валентино Роси стана 5-и, а Хорхе Лоренсо катастрофира.

Звездата на Repsol Honda спечели 4-ата си победа за сезона, 23-а в кариерата си и първа на пистата Мизано като пилот от висшия клас.  Пред рекордните 92 000 зрители на Мизано, сценарият на състезанието бе драматичен. Малко след старта заваля дъжд, като пилотите трябваше да вземат моторите си с мокри гуми, но дъждът скоро спря, пистата изсъхна и се наложи отново връщане към сликовете.  В този хаос, продължил от старта до финала, Валентино Роси успя да се докопа до 5-о място и сега води в класирането с 23 т. пред съотборника си Хорхе Лоренсо, който падна. На Лоренсо бе направена рентгенова снимка на дясната ръка и бе установено, че има контузия.

Драмите започнаха още на старта, когато Лоренсо тръгна напред. На втората обиколка бе даден сигнал, че пилотите могат да влизат в бокса за вторите си мотоциклети, тъй като времето се влошаваше. Лоренсо водеше, а Маркес бе близо до него и Валентино Роси. Тримата започнаха битка.  Маркес дори за момент излезе начело. Дъждът обаче взе да намалява. Марк влезе в бокса за мотора си със сухи гуми първи, по-рано от съперниците си . Лоренсо и Роси преминаха през пита един след друг, в две поредни обиколки. Когато Доктора излезе на пистата, Лоренсо загуби контрола в предпоследния завой и падна. Това е първото му отпадане от началото на годината.
Маркес вече беше лидер пред Смит, а Лорис Баз бе изпреварен от Рединг за третата позиция. Така за първи път след Гран При на Венецуела през 1979 г. двама британски пилоти завършват на подиума. Тогава там бяха Бари Шийн и Том Херън.  Брадли Смит зае второто място, защото остана на пистата със сликовете. Докато беше мокро той слезе под 20-о място, но след изсъхването на трасето се придвижи напред и стигна до втория си подиум в кариерата.  Скот Рединг от екипа на EstrellaGalicia 0,0 Marc VDS Racing падна на 4-ия завой, но направи много здраво каране, успя да навакса и за първи път стъпи на подиума при кралете.