Марк Маркес с Repsol Honda спечели едно от най-драматичните състезания в историята на MotoGP на пистата Филип Айлънд, 16-и кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Миналогодишният първенец успя да надхитри Хорхе Лоренсо в изключителна битка в последната обиколка. Все пак с второто си място Лоренсо съкрати със 7 точки изоставането си от Валентино Роси, Доктора завърши 4-и, като в последния тур бе задминат от Андреа Ианоне. Разликата между двамата вече е 11 точки.

След старта поведе Ианоне, а Лоренсо изпревари Маркес и излезе 2-и. Хорхе обаче бързо са справи с Андреа, като за кратко италианецът успя да си върне позицията. След това Лоренсо дръпна напред. Зад него в колосална битка се впуснаха Ианоне, Маркес и Роси, като Доктора се справи преди това последователно с Винялес, Кръчлоу и Дани Педроса с другия мотор на Repsol Honda.

В средата на надпреварата Маркес успя да се откъсне от групата и започна да настига Лоренсо. Малко по-късно Марк предприе атака от вътрешната страна на завоя Хонда и поведе. В същото време Ианоне и Роси успаха да настигнат водещото дуо и битката за победата стана свирепа. Маркес загуби темпо и се озова 4-и, а Лоренсо отново поведе. Марк обаче се върна на 2-а позиция в последния тур на завоя Дуан, а малко след това в MG атакува Хорхе и след успешна маневра грабна победата. Ианоне пък успя да задмине Роси на същия завой и зае 3-ата позиция. Пети остана Дани Педроса.