Екшънът в MotoGP™ за тази година започна на пистата Сепанг в Малайзия с традиционните тестове. В първия ден от изпитанията най-бърз отново бе световния шампион Марк Маркес с Honda, който завъртя обиколка за 2:00.262.

На пистата рабоитха 30 пилоти, като всички от решетката за 2015 г. бяха на трасето с изключение на Йони Ернандес, който лекува контузия и ще се върне за втората тестова сесия на Сепанг. Освен това имаше и петима тестови пилоти на различни производители.

Двукратният световен шампион с Repsol Honda Маркес постигна най-доброто си време в 62-ата от общо 63 обиколки, секунди преди края на сесията. Неговият съоторник Дани Педроса остана 5-и в класирането, на 0.483 сек. Дани катастрофира на 9-ия завой преди края на сесията, но нямаше контузии. HRC пристигнаха на Сепанг с няколко мотоциклета за заводските пилоти, докато тестовите караха машините за 2014 г. и прототипите за 2015-а, които тепърва ще се развиват. Маркес даде с 0.024 сек. по-добро време от първия тестов ден през миналата година.

Новият дует в CWM LCR Honda – Кал Кръчлоу и Джак Милър продължиха да работят с RC213V и с Open спецификацията RC213V-RS. Те станаха съответно 10-и и 19-и. Милър се адаптираше към електроннaта система на Magneti Marelli за MotoGP. Австралиецът търсеше по-добра работа на тракшън котрола, докато Кръчлоу трябва да свиква с новия си заводски мотоциклет. Пилотът на Estrella Galicia Marc VDS Team Скот Рединг също навъртя доста обиколки със заводския прототип RC213V и стана 11-и.

На втора позиция в първия ден на Сепанг е Валентино Роси – 2:00.380, следван от съотборника си Хорхе Лоренсо.