Кал Кръчлоу с Honda стана първия британски пилот, спечелил победа след 35 години в кралския клас. Пилотът на LCR Honda финишира първи на пистата Бърно за Гран При на Чехия. Освен това Кал бе вторият независим пилот, който триумфира през този сезон, след като Джак Милър (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) също с Honda, спечели на Ассен.  Това бе една от най-атрактивните победи тази година.  В хаотичното състезание на подиума стъпиха още Валентино Роси  и Марк Маркес (Repsol Honda), съответно 2-и и 3-и.

След като продължи да вали по време на състезанието в Moto2, за старта в MotoGP дъждът започна да спира.  От първа позиция Маркес направи лош старт и покрай него профучаха Хорхе Лоренсо  и Андреа Яноне. След това обаче Лоренсо и Роси изпуснаха позициите си. Маркес предпочете да играе на сигурно и остана в средата на първата десетка, докато Яноне, съотборникът му Андреа Довициозо и Скот Рединг излязоха начело. След това обаче Кръчлоу се оказа печеливш, тъй като използваше комбинация от твърди предна и задна гуми, като от 15-а позиция излезе отпред. Довициозо пък имаше проблем с гумите.

Всички пилоти с меки гуми започнаха да имат проблеми, докато Кръчлоу бе пред Валентино Роси. Доктора на това състезание празнува 20 години от първата си победа в Гран При – като пилот със 125-кубиков мотоциклет. Двамата излязоха напред в класирането, като окупираха първо и второ място изглеждаше почти невъзможно. Марк Маркес избра момент да отвърне на удара и да заеме 3-а позиция, докато Яноне и Хектор Барбера спореха за подиума. Така той финишира след Роси и запази лидерството си, като е с 53 т. аванс. Доктора пък вече е на 2-а позиция в класирането, тъй като измести съотборника си Лоренсо, който финишира 17-и без да вземе точки и изостава на 59 от Маркес.