Британският пилот Кал Кръчлоу с LCR Honda спечели втората си победа през този сезон в MotoGP. Той триумфира в Австралия на пистата Филип Айлънд. Кал е от сателитния тим на Honda и финишира първи пред 9-кратния световен шампион  Валентино Роси с Yamaha, а трети стана Маверик Винялес със Suzuki. Осигурилият си предсрочно титлата Марк Маркес от Repsol Honda, който стартира от първа позиция,  този път падна и не завърши състезанието.

На старта поведе Пол Еспаргаро, следван от тръгналия от полпозишън Маркес. Последният бързо си върна лидерството само след няколко завоя и започна да трупа преднина. За втората позиция се бореха Кръчлоу и Алейш Еспаргаро. Потеглилият едва от 15-а позиция Валентино Роси започна бързо да наваксва, настигна Пол Еспаргаро, Андреа Довициозо и Алейш Еспаргаро, и ги изпревари.

Малко след това, в средата на дистанцията, водещият в надпреварата Маркес падна на завой 4. До този момент той бе с 3 сек пред Кал и изглеждаше, че лесно ще спечели. Така Кръчлоу поведе, но Роси започна да го застига. Грешка на завой 4 обаче му коства време и той в крайна сметка се отказа да гони лидера. Зад Доктора битката за третото място водеха Алейш Еспаргаро, Довициозо и Винялес. Еспаргаро изпусна мотора си на завой 4 само 5 обиколки преди финала, а Винялес изпревари Дови и се качи на подиума. Пети остана Пол Еспаргаро, следван от миналогодишния шампион Хорхе Лоренсо с Yamaha, който подобно на Роси стартира много назад – 12-и.