Първият победител в мотоциклетната Гран При за сезон 2016 е Николо Антонели от екипа Ongetta-Rivacold с Honda. Той триумфира в най-малкия клас Moto3 в Гран При на Катар на пистата Лосаил, а след него бяха Брад Биндер и Франческо Баная.

Надпреварата бе типичното за класа оспорвано състезание с изключително малка разлика. На старт застанаха 33-ма пилоти, а от първа позиция стартира Романо Фенати, но бе преследван плътно от Ливио Лои с Honda и Брад Биндер. Лой излезе начело 17 обиколки преди края, но отвори повече завой 1 и излезе извън топ 5. Биндер и Хорхе Наварос искаха да избягат напред, като използват въздушната струя, но не им се удаде и първите 20 пилоти вървяха в пакет, а позициите непрекъснато се променяха. 15 тура преди края се оформи първата петица, която имаше малка преднина пред останалите. Сред тях бе и Францеско Баная, който водеше битка с Николо Антонели. В битката се включи и друг новак – Николо Булега.

На половината дистанция Биндер отново поведе, но Фенати си върна позицията от южноафриканеца. Четири тура преди края новакът Булега поведе, а съотборникът му Фенати се опита да атакува и да се промъкне напред. Успя да стане втори и две машини на КТМ бяха в челото. Енеа Бастианини (GresiniRacing Moto3) с Honda също намаляваше преднината с всяка обиколка. Типично за Moto3 всички бяха в пакет в последната обиколка. Биндер я започна като лидер, а Фенати изпусна завой и изостана 6-и. В същото време Антонели се залепи зад Биндер и чакаше да нанесе своя удар.  Направи го на старт-финалната права, където Антонели използва перфектно въздушната струя на Биндер и успя да го изпревари само със 7 хилядни – 0.007 сек., а Баная стана 3-и в първото си състезание. Това бе 3-а победа в кариерата на Антонели, а за Биндер – 7-и подиум в кариерата. Фенати стана 4-и, а Бастианини – 5-и. Булега геройски се пребори за 6-ото място в дебюта си в шампионата, следван от двамата пилоти на Honda Хорхе Наваро и Ливио Лои. Най-бързата обиколка направи Лои – 2:06,171.