McLaren-Honda направи официален дебют на болида си за сезон 2015 г. във Формула 1 MP4-30. Британският тим  възобновява сътрудничеството, което носи спомени за легендарни битки по пистите, за майсторството на Аертон Сена и Ален Прост, за време, когато червено-белите болиди доминираха по световните трасета. При такова наследство очакванията към тях са огромни, но от тима са категорични, че пишат „нова глава в историята си във F1 – такава, с която уважително кимват към миналото, но смело гледат напред към хоризонта”.

Показаният днес McLaren MP4-30 е първият автомобил на тима със задвижваща система на Honda от 23 години насам. Той е еволюция на миналогодишната кола.

– През 2015 г. McLaren-Honda възнамерява да продължи доброто темпо от втората половина на 2014-та, когато интензивна техническа развойна програма за MP4-29 позволи на отбора да установи солидна позиция в колоната – посочиха от отбора.Сравнително стабилните технически правила са позволили на инженерите да развият допълнително някои посоки на работа, които вече бяха изследвани през миналия сезон, както и нови такива:

– Преструктурираните ни и подсилени инженерни департаменти придобиха увереност да поемат в редица други посоки. MP4-30 все пак бе създаден така, че да разполагаме с най-ефективната база. Това е основа, предлагаща сериозен брой нови изследователски и развойни пътеки за инженерите, аеродинамиците и пилотите ни – да ги следват през сезона и по пътя към следващата година.

От McLaren отбелязват, че автомобилът е аеродинамично развит през зимата, като резултатът е елегантен дизайн с променени нос, задна част (особено около скоростната кутия) и напасване на конструкцията към новата задвижваща система.

– Постигането на амбициозните ни цели няма да се случи незабавно – да печелиш във Формула 1 е дълъг процес, който постепенно набира скорост от сезон на сезон. Но с MP4-30 като база, McLaren и Honda смятат, че са готови за бърз и ефективен напредък към едно успешно бъдеще – се казва още в изявлението на отбора.

Пилоти на тима през 2015 г. ще са Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън.

Фернандо Алонсо се завърна в McLaren и е готов за новия сезон във Формула 1. Двукратният световен шампион заяви при представянето на новия MP4-30, че по принцип зимата е период за почивка от надпреварите, но въпреки това мотивацията му не би могла да е по-силна: „Тренирах усилено по време на паузата, за да достигна максимално добра физическа форма. Трудих се упорито по време на подготовката за тази нова ера за McLaren-Honda. Никога не съм се чувствал по-добре или по-готов за нов сезон. Подготвени сме, разбира се, за нелек обучителен период, но е видно, че в McLaren-Honda цари пълна отдаденост на целите и има промяна в усещанията в началото на това ново партньорство. Целта ми е да помогна да напишем нова глава в историята на McLaren-Honda. Разбираме колко усилия и екипна работа са необходими, за да върнем тима там, където би трябвало да е – в челото на грида, и цялата ни енергия е фокусирана върху това. Първата ни цел ще е да научим колкото се може повече за колата по време на предсезонните тестове, да разберем системите, да извлечем колкото се може по-добро представяне. Това няма да е лесно или безпроблемно, но сме готови за предизвикателството. Защо? Защото основно ще сме съсредоточени върху развитието. Сега съм толкова мотивиран, колкото и когато за първи път ми бе даден шанс да карам F1 кола. И накрая, но не на последно място, вълнувам се да съм редом с Дженсън [Бътън] – страхотен съотборник и много опитен състезател. Заедно ще движим отбора напред, за да учим, прогресираме и в крайна сметка да постигнем възможно най-добрите резултати. Готови сме за новата ера – каза още Алонсо.

Дженсън Бътън – световен шампион във Формула 1 за 2009 г., остана в тима от  Уокинг и сега му предстои ново предизвикателство. И той като съотборника си Фернандо Алонсо посочи, че е тренирал много през зимата и го "сърбят ръцете" да кара: „Паузата между сезоните донесе чувство за обновление в началото на 2015 г. Беше интересно да си във фабриката през последните няколко седмици – човек наистина усещаше навсякъде завърналия се оптимизъм. Никога не съм виждал момчетата толкова мотивирани – нямаме търпение да тръгнем за Херес и да се трудим по развитието на новата си кола. Не си правим илюзии, че ще е лесно. Ще опитаме да намалим разликата спрямо съперниците ни и това е огромно предизвикателство, но със сигурност сме готови за него. Приключихме миналия сезон с видим прогрес и съм решен да продължим напред през 2015 г."