Още като концепция той беше впечатляващ. Сега новият кросоувър Honda X-ADV вече е реален, сериен модел, смесващ SUV-стила и офроуд възможностите с мощно шаси, окачване с дълъг ход, 4-бутални радиално монтирани спирачни апарата и мощен 745-кубиков двуцилиндров двигател, задвижван от Dual Clutch Transmission. Голямото багажно отделение под седалката умело се съчетава с 5-те тепени на регулиране на предпазната слюда отпред и системата Smart Key.

Мотоциклетът от средна категория е с видимо приключенски стил, има невероятно удобна позииция за езда и осигурява превъзходна видимост. В него се вижда типичният Commuter – може да е скутер, може да е байк, но при всички случаи е лесен за управление, пъргав и удобен, ефективен и с голямо и полезно пространство за съхранение на вещи.

Духът на приключението

С комбинирането на двете заедно – скутер и байк, се получава нещо интересно. Новата машина има мускулест, SUV-стил имидж. Тя е у дома си в големия град, но има достатъчно мощност и способности на двигателя и шасито, за да се отдадеш с нея на поредното приключение. Стилът на мотора е създаден R & D центъра на Honda в Рим. Honda X-ADV е типичната инженерна машина, която идва да придаде нов смисъл на движението на две колела, да покаже независимост, да засили вроденото желание на ездача да пътува и да се наслади на нови преживявания.  Стилът на X-ADV бе замислен и разработен да изрази духа на приключението във всеки елемент от дизайна. Предният обтекател съчетава изисканост и сигурност. Изисканата характерна линия се простира опред назад чрез ъгловите аеродинамични и страничните капаци.

Готов за офроуд, но и практичен

Със своя стилен, здрав корпус и висока позиция на езда, Honda X-ADV e готов за офроуд, за приключения. Но тази на вид тежка машина е съчетана с практичност. X-ADV използва нова тръбна стоманена рама, която дава възможност ширината на задната седалка да е 450 мм. Междуосието е 1590 мм. Ходът на окачването е дълъг – 153.5 мм отпред и 1500 мм отзад, а клирънсът е 162 мм. Теглото е 238 кг. Височината на седалката е 820 мм, а широкото кормило от 910 мм постига изправено положение езда и височина на погледа, голяма видимост и контрол. 

Рамата е проектирана така, че да отвори пространство от 21 л под седалката за съхранение на два фулфейс шлема. То е осветено с LED индикатор и има контакт за 12V под седалката. В долната част на мотоциклета алуминиева плоча с дебелина 2,5 мм пази X-ADV. Има опция за допълнителни куфари с 45 л или по-малка с 35 л.

Назаем от CRF1000L Africa Twin

При X-ADV е с ветрово стъкло с 5 степени за регулиране, скосено алуминиево кормило, предпазители за ръцете, взети от CRF1000L Africa Twin, дисплей с инструменти в рали стил и централна стойка. Големият квадратен дисплей от CRF450 Rally показва цялата информация, от която ездачът се нуждае. В средата е разположена най-важната информация, а другите са  подредени в логическа последователност и от двете страни. Всички свързани с двигателя предупредителни светлини са разположени на линия в долната част.  Системата  Smart Key за безключово запалване осигурява изключително удобство всеки ден. Ветровото стъкло на X-ADV се настройва без инструменти  на 5 позиции, като разликата е 136 мм, с 11 градуса между най-високата и най-ниската точки. Всички осветителни тела са LED, и тънки двойни разделени фарове, компактни мигачи и двойна задна светлина.

Окачването е с дълъг ход и отпред, и отзад и абсорбира неравностите, за което помагат и здравите колела – 17 инча отпред и 15 отзад. Гумите са с размер 120/70 R17 отпред и 160/60 R15 отзад. Дисковете са 310 мм, а двойните, радиално монтирани 4-бутални апарати подобряват спирането, заедно с ABS.

Големи количества въртящ момент

Dual Clutch Transmission (DCT) на Honda е стандартна екипровка за X-ADV и избира по-ниски съотношения на предавките в режим D; а режим S позволява по-спортно каране. Това е класическа трансмисия, която се използва в цялата серия 750. 745-кубиковият двигател на X-ADV има отлично представяне от ниски и средни обороти. Той е с течно охлаждане SOHC и 8 клапана. Моторът изминава 27,9 км с литър гориво. Мощността му е 40.3 кВт при 6250 об/мин. и максимален въртящ момент от 68 Нм при 4750 об/мин. Архитектурата със сравнително дълъг ход на буталата и специално оформените горивни камери, се съчетават с висока инерционна маса коляновия вал, за да произвеждат големи количества въртящ момент. Двойните балансьори противодействат на вибрациите. Диаметърът и ходът на буталото е 77 х 80 мм. Двигателят отговаря на стандарта EURO4 и има емисии на CO2 от 81 гр/км и разход на гориво от 27,5 км с 1 л, като това дава възможност да се изминат над 300 км, дори до 400 км с един резервоар 13,1-литров обем.

Технически спецификации

 

Двигател

 

Тип

Двуцилиндров L2, течно охлаждане, SOHC

Обем (cm³)

745cc

Клапани на дцилиндър

4

Диаметър и ход (мм)

77 x 80

Степен на сгъстяване

10.7:1

Максимална мощност

40.3кВт @ 6250 об/мин.

Макс. Въртящ момент

68 Нм @ 4750 об/мин.

Резервоар за маслото

4.1 л

   

Горивна система

 

Впръскване

PGM-FI

Обем на резеррвоара

13.1 л

Разход на гориво

27.5 км/л

   

Задвижване

 

Съединител

Многодисков хидравличен, в маслена баня, двоен (DCT)

Tрансмисия

6-степенна

Задвижване

Верига

   

Рама

 

Тип

Стоманена Diamond

   

Шаси

 

Размери (ДxШxВ)

2245x910x1375

Междуосие

1590 мм

   

Размери

 

Височина на седалката

820 мм

Клирънс

162 мм

Тегло

238 кг

Радиус на завой

2.8 м

   

Окачване

 

Отпред

Регулируемо

Отзад

Prolink с регулируемо задно рамо

   

Колела

 

Джанта отпред

17 инча

Джанта отзад

15 инча

Гума отпред

120/70 R17

Гума отзад

160/60 R15

   

Спирачки

 

ABS система

Двуканална