HondaJet получи сертификат от Американската федерална авиационна администрация (FAA). Това означава, че вече официално се позволява на японския производител да продава своя самолет от бизнес-клас HondaJet на територията на САЩ. Това обявиха наскоро от Honda Aircraft Company в своята база в Гринсбъро, Северна Каролина.

FAA представи типов сертификат на президента и изпълнителен директор на Honda Aircraft Company Мишимаса Фуджино пред повече от 2000 души, включително администратора на FAA Майкъл Хуерта, представители на правителството, местни лидери, дилъри на HondaJet, доставчици и партньори на Honda Aircraft.

Фуджино каза: „Постигането на сертификат за HondaJet от FAA е монументално събитие за Honda. Създадохме Honda Aircraft като нова авиационна компания и въведохме първия ни продукт – лек джет с напредничави технологии, разработен след сериозни изследователски дейности. Ние разработихме, изпробвахме и вече сертифицирахме този HondaJet, който има отлични качеста, сигурност, функционалност, които показа по време на тестовете на земята и във въздуха с FAA. Общо летателните тестове бяха над 3000 часа към повече от 70 населени места в САЩ.“

Не само в Honda, но и други специалисти смятат, че HondaJet е „най-бързият, най-високо летящият, най-тихият и най-икономичен в класа си” реактивен самолет. Той разполага със 7 места, а двигателите му са на доста необичайно място – над крилата. Скоростта на джета достига 770 км/ч, като той може да лети на височина до 13 000 метра. С едно зареждане на резервоарите самолетът преодолява 2200 км. Цената на HondaJet е около 4,5 млн. щатски долара.
Сега на поточната линия в завода в Гринсбъро се намират в производство 25 самолета HondaJet със сертификация на FAA. В Honda Aircraft работят 1700 души, тъй като компанията подготвя доставки на готовите самолети, прави обучение на пилоти и подготвя следпродажбеното обслужване на клиентите.

"Това е вълнуващ ден за Северна Каролина и самолетната индустрия в нашия щат“, каза губернаторът на Северна Каролина Пат Макрори. „Още след първия полет на братята Райт с KittyHawk, нашата роля в авиацията винаги е била значителна. Сега, когато погледнем нагоре в небето, ще видим, джетове, направени точно тук, в Северна Каролина. Честито на Honda Aircraft Company за това огромно постижение.“