HondaJet постави два скоростни рекорда по най-използваните авиомаршрути в бизнесавиацията в САЩ. Полет с дължина над 1000 морски мили (1852 км) бе изпълнен за по-малко от три часа.

Вчера авиоподразделението на Honda обяви, че скоростният рекорд на HondaJet, най-бързият бизнес самолет в класа си, е официално признат след два курса от Тетерборо, Ню Джърси до Форт Лодърдейл, Флорида, и Бостън, Масачузетс до Палм Бийч, Флорида. Националната асоциация по аеронативка на САЩ връчи официалното потвърждение на рекордите на представители на Honda Aircraft Company по време на специализиран конгрес за бизнес авиация, част от тематично изложение в Орландо, Флорида.

 

За да отбележи рекорда за полет от Ню Джърси до Флорида, бизнес джетът излетя от летището на Тетерборо в 14,15 ч. американско източно стандартно време на 9 април 2016 г. и кацна във главното летище във Форт Лодърдейл в 17,06 ч. Въпреки насрещните ветрове със скорост от 60 възела (около 110 км/ч), полетът отне 2 часа и 51 минути на крейсерска височина от 43 000 фута (13 106,4 м), HondaJet подобри съществуващия рекорд за дестинацията Тетеборо до Форт Лодърдейл. Самолетът постигна макс. скорост от 414 възела (около 767 км/ч).

Още информация за HondaJet

Разстоянието от Бостън до Палм Бийч бе покрито на 19 юли, като излитането се състоя в 7 ч. и 18 мин., а кацането – в 10 ч. и 16 мин. При скорост на насрещния вятър от 30 възела (55,56 км/ч), времетраенето на полета бе 2 ч. и 58 мин. По този маршрут HondaJet  постигна максимална скорост от 422 възела (782 км/ч). Той е първият самолет в класа си, отбелязал официален рекорд по тази дестинация.

Разбиващи цени за Honda Civic

“Избрахме няколко бизнес летища и популярни маршрути, за да покажем, че HondaJet  ще отведе пасажерите на необходимото място по-бързо от всеки друг лек самолет“, заяви Мичимаса Фуджино, президент и главен изпълнителен директор на авиационното подразеделение на Honda.

HondaJet

HondaJet е най-бързият, най-високо издигащият се и най-тихият и икономичен бизнес самолет в класа си. В него са приложени много технологични иновации от сферата авиационния дизайн, включително и уникалният двигател, окачен над крилете (Over-The-Wing Engine Mount (OTWEM). Този тип конструкция значително подобрява показателите и икономията на гориво, тъй като намалява аеродинамичното съпротивление. Освен това тя свежда до минимум шума в кабината и допринася за увеличението на пространството в нея. Така тя е най-просторната в класа си. Другият положителен ефект на това нововъведение е най-големият товарен отсек за багаж и пълноценно задно разположено санитарно помещение.

Honda Aircraft Company

Honda Aircraft Company е собственост на американското поделение на Honda Motor Co., Северна Каролина.