Honda Aircraft Company обяви, че са завършили всички проби за функции и надеждност (F&R) в изпитателни условия за полетите на HondaJet. Съобщението беше част от актуализацията на програмата,обявена на Националната асоциация на бизнес авиацията по време на изложба, която се състоя в Лас Вегас от 17 до 19 ноември.

"Honda Aircraft ще приключи тестовете с FAA в рамките на няколко дни, което ще проправи пътя на HondaJet за сертифициране и въвеждане в експлоатация", каза президентът и изпълнителен директор на Honda Aircraft Company Мичимаса Фуджино. – "Очакваме от FAA сертифициране на най-модерния и лек джет в света съвсем скоро."

Тестовете за функция и надеждност симулират типични операции при експлоатация по време на полета, които са за самолети с нов дизайн. Тестването включва излитания, кацания, системни операции, критични ситуации, подходи, операции в горещи, студени и влажни условия. Това гарантира, че самолетът, както и всички негови компоненти и оборудване, са надеждни и функционират правилно. HondaJet е имал полети до 54 летища в 31 щата в континенталната част на САЩ, като част от F&R тестването.
През октомври Honda Aircraft приключи всичките 23 части от изпитанията за сертификация при полет. Програмата за изпитателни полети е надвишила изискуемите 3000 летателни часа и тестването е проведено в повече от 70 места в САЩ.

Тази година HondaJet приключи успешно световното си турне, като направи първите си появи в Япония, Европа и Южна Америка. Световното турне, съчетано със северноамериканските  демонстрационни полети показа, че самолетът е надежден и готов за въвеждане в експлоатация. HondaJet прелетя общо над 300 часа в Северна Америка, Япония, Европа и Южна Америка.
В края на 2014 г. влезе в експлоатация Център за обучение на Honda Aircraft в Гринсбъро. В него се подготвят и обучават пилоти и техници по поддръжката, а също и от персонала. Освен това се развива инфраструктурата и се финализират учебните програми. Honda Aircraft си партнира с FlightSafety International – водещата организация за обучение в света на авиацията, за да разработи програма, която включва най-новите технологии. Това дава ефективни системи и оперативна дейност, за да могат пилотите да направят плавен преход от класната стая до пилотската кабина. Симулаторът на полети с HondaJet е сертифициран с временното ниво С от FAA. След канто HondaJet получи типово сертифициране, симулаторът ще бъде сертифициран за ниво D и ще е готов за обучение за съответния рейтинг.

Фуджино казва: „Целта на Honda Aircraft е не само да пуснем на пазара HondaJet, но също и да постигнем по-висок стандарт за собственото въздухоплавателно средство. Заедно с дилърската мрежа на HondaJet, ние изградихме инфраструктура за постигане на нашата цел, а сега сме готови за влизане в експлоатация."