Токио, Япония, 24 август – Honda Motor Co., Ltd. положи максимални усилия, за да възстанови производството в завода си в Кумамото, пострадал тази година от силно земетресение. Това се случва точно в предварително набелязания от компанията срок.

След бедствието производството в Кумамото спря в нощта на 14 април. На 6 май заводът възобнови доставката на части за продукцията за износ извън Япония, а на 13 май отново започна асемблирането на силово оборудване.

Тъй като земетресението най-силно засегна производството на мотоциклети, на 6 юни в малки серии във фабриката бе възобновен монтажът на ключови модели от гамата, като в последствие обемът бе увеличаван поетапно. В момента напълно готова да възобнови дейността си е поточната линия FUN за големите мотоциклети, в резултат на което капацитетът на завода бе почти нормализиран към 22 август 2016.

Освен това на 22 април производството части за двигатели в Кумамото, бе частично пренасочено към завода на Yachiyo Industry Co., Ltd. в Йокаичи, откъдето принципно излизат малките модели на Honda. Очакваше се възстановяването на тази фабрика да отнеме половин година, така че в момента марката подготвя производствената си база, за да стабилизира доставката на части за двигатели във възможно най-кратки срокове, като частично пренася производството им от Кумамото към завода в Судзука.  

Honda ще продължи да работи върху възможно най-бързото пълно възстановяване на засегнатите от бедствието центрове.