На автомобилния сало във Франкфурт Honda представи абсолютно нов електрически модел – Urban EV Concept. Концепцията е изградена върху напълно нова платформа и демонстрира насоките, в които ще поемат технологиите и дизайна в бъдещ сериен електрически модел на Honda.

 

Концепцията бе представена официално от Такахиро Хачиго, президент и изпълнителен директор на Honda Motor Co. по време на пресконференцията на марката. „Това не е модел от далечното бъдеще, производствената версия на този автомобил ще бъде тук, в Европа, през 2019 г.“, добави той, потвърждавайки с тези думи, че две години след концепцията ще последва и сериен модел.

 

Външен дизайн

Прототипът Honda Urban EV Concept демонстрира технологии от бъдещето в семпъл и същевременно добре обмислен дизайн. Ниските му и широки пропорции отпред придават на автомобила мускулест облик, който е залог за спортни показатели. Компактните му размери се изразяват в дължина със 100 мм по-малка от тази на „суперминито“ Jazz.

 

Емблемата на Honda при тази концепция е синя. Именно с такава марката ще бележи бъдещите си електрически модели. В предната част на колата,  на дисплей между фаровете ще могат да се пускат интерактивни послания на най-различни езици, включително поздравления, съвети към другите шофьори, или последни данни за заряда на акумулаторните батерии на електромобила.

Дизайн на интериора

Шофьорът на Urban EV Concept ще се радва на отлична видимост благодарение на тънките А-колони и широкото челно стъкло, което сякаш обхваща цялата предна част на автомобила. Влизането и излизането от колата става от високо отварящи се наобратно врати. Кабелът за зареждане с електричество е разположен в капака на автомобила.

Хибридният прототип CR-V >>

Honda Urban EV Concept може да подслони четирима пътници на двата си реда седалки, изработени от различни материали. За да създадат усещане за салон, дизайнерите са използвали естествено сива текстилна тапицерия за предния ред и дървени акценти по облегалките за гърба и подлакътниците. Предпазните колани за задните седалки са фиксирани в средата им, което дава възможност да се прибират, преди пътникът да излезе от автомобила. Същите дървени покрития са приложени и около „плаващата“ конзола на бордовото табло. Само по себе си бордовото табло представлява обгръщащ екран, който минава зад цялата конзола и продължава чак до вратите. Основната му част на таблото показва цялата информация за автомобила, включително и нивото на акумулаторната батерия за електромотора, докато продължението му на панелите на вратите функционира като странични огледала и показват образа, предаван от цифровите камери.

Автоматизираният мрежови „косиерж“ на Honda

Honda Urban EV Concept разкрива виждането на компанията за свят, където мобилността и всекидневният живот са неразривно свързани. Автоматизираният мрежови асистент на Honda функционира като личен консиерж. Той разпознава емоциите, които шофьорът влага в действията си. Асистентът събира и анализира данните, натрупани от предишните реакции на човека зад волана, за да осъществява нови избори и да дава препоръки.

Вижте всички наши промоции >>

Honda Power Manager – или как да печелим от колата си

Нов метод за управление на предаването на енергия между eлектрическата мрежа, домовете и електрическите автомобили може да осигури приходи за собствениците на електромобили в бъдещето. Концепцията на Honda за управление на енергията, представена във Франкфурт наред с прототипа Urban EV Concept, е умна система, която трупа енергията още по-ефективно, пускайки генерираното от възобновяеми източници електричество обратно в домовете,  или, продавайки го обратно на доставчика на електроенергия.

Electric Vision

Стратегията на Honda’s ‘Electric Vision’, представена през 2017 г. на салона в Женева, включва разработването на специална платформа за електромобили. Ключови части от разработването на агрегати ще включва олекотен пакет от високодебитни акумулатори, интегрирано управление на отоплението и еволюция в предаването на енергия – едновременно от и към автомобила.